Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Gamay

Gamay är en rödvinsdruva som främst odlas i Beaujolais-regionen i Frankrike. Känd för sina bäriga och mjuka viner.

Ursprung & områden

Gamay har sitt ursprung i franska Bourgogne men odlas idag främst i Beaujolais söder om Bourgogne. Druvan har odlats i regionen sen 1300 talet. Vi hittar också gamay i Schweiz där druvan blandas med pinot noir för att skapa Dôle-viner. Druvan dyker också upp i Tyskland, USA och Kanada.

Doft & smak

Gamay är känd för sina mjuka, bäriga och fruktiga viner. Några typiska smaker är:

  • Fruktiga toner: Röda bär som jordgubbar, hallon, körsbär och tranbär.
  • Blommiga noter: Viol och pion.
  • Kryddiga inslag: Vitpeppar och kanel.
  • Jordiga noter: En hint av skogsgolv och våta löv.

Beaujolais Nouveau

”Beaujolais Nouveau Day” firas varje år den tredje torsdagen i november. Ett firande som kantas av festligheter och evenemang där vinälskare samlas för att smaka på årets första vin. Vinet tillverkas av gamay-druvan och får bara jäsa i några veckor innan det släpps på marknaden – vilket gör det till ett av de yngsta vinerna som säljs.

Vinet genomgår en så kallad kolsyrejäsning vilket är en metod där hela druvklasar jäser i en koldioxidrik miljö som ger lätta och livligt fruktiga viner.

Mat till gamay

Gamay ger ofta mjuka och bäriga viner vilket gör det till en god partner till lättare kötträtter som kyckling, kalkon och anka. Gamayvinerna passar också riktigt bra till grönsaker och vegetarisk mat.

kyckling picknick

Halloumibiffar zuccini

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Fynda fruktigt "Best Wine in Box"
Guldvinnande Periquita White till sommarens smaker.

LÄS MER