Recept till kräftskivan med vintips
Vi på Viva Vin & Mat älskar naturligtvis kräftor – vem gör inte det? Ett god riesling eller en frisk rosé till kräftorna är ju ett utmärkt vinval. Men vinvänligheten ökar om vi även serverar lite andra välsmakande rätter.
Vi har samlat våra bästa kräftskiverecept med matchande vintips och tips på vilka viner som passar till kräftor. Skål!
Kräftskiva på en plåt med kantareller, dillpesto och rostade hasselnötter
Perfekta rätten för dig som vill ha en mer vinvänlig rätt på kräftskivan och för dig som älskar kräftskiva men ogillar pillet. Magisk blandning av kräftor, kantareller, pumpa, dill och nötter! En rätt fullproppad med umami. Det självklara valet blir därför ett aromatiskt vin. Vi rekommenderar en riesling med fruktig karaktär.
Till receptet: Kräftskiva på en plåt
Vintips: Weinmann Riesling
Toast med gräddglaserad svamp, toppad med kräftor och dillfröpicklad lök
Med den här lyxiga smörgåsen imponerar du garanterat på dina gäster, gräddglaserad svamp och kräftor är en underbar kombination där skog möter hav. Pricken över i:et till den här rätten blir ett glas kylt riesling från Frankrike, med frisk syra och härlig mineralitet. Den friska syran möter upp den dillfröpicklade löken medans vinets mineralitet gifter sig med kräftans haviga ton.
Till receptet: Toast med gräddglaserad svamp till kräftskivan.
Vintips: Jean Biecher Riesling
Kräfttoast med pepparrot och citron
En annan utsök smörgås till kräftskivan är den här med citron och pepparrot. Här får vi fräscha och peppriga smaker i en underbar kombination. Här väljer vi ett fruktigt vin som balanserar hettan från pepparroten och med en fräsch syra som möter upp den friska citronen i rätten.
Till receptet: Kräfttoast med pepparrot och citron
Vintips: Jean Biecher Pinot Gris
Smördegstarte med vispad fetaost och morötter
En enkel, frasig och krämig smördegstarte med vispad feta och morot smaksatt med dill- och korianderfrö. Ett riktigt gott tillbehör till kräftorna! Till tarten kan du servera ett vitt vin med fruktig karaktär och frisk syra som möter upp syran i den vispade och krämiga fetaosten. Vinets frukt möter upp de något söta morötterna på ett förträffligt sätt.
Till receptet: Smördegstarte med vispad fetaost och morot
Vintips: Jean Biecher Pinot Gris eller Jean Biecher Riesling
Vin till kräftor
Det går även utmärkt att dricka vin till kräftorna som dom är. Här är våra bästa förslag på vin till kräftor!