Toast med gräddglaserad svamp, toppad med kräftor och dillfröpicklad lök
Äntligen är kräftskivornas tid här. Med den här lyxiga smörgåsen imponerar du garanterat på dina gäster, gräddglaserad svamp och kräftor är en underbar kombination där skog möter hav. Pricken över i:et till den här rätten blir ett glas kylt riesling från Tyskland, med frisk syra, härlig mineralitet och inbjudande frukt. Den friska syran möter upp den dillfröpicklade löken medans vinets mineralitet gifter sig med kräftans haviga ton.
Ingredienser
2 skivor vitt surdegsbröd
75 g skalade kräftstjärtar
Dillfröpicklad lök
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 tsk dillfrö
salt
150 g gul lök (ca 120 g skalad)
Gräddglaserad svamp
200 g valfri svamp
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk vetemjöl
1 ½ dl vispgrädde
olivolja, smör, salt och svartpeppar
Gör så här
1. Koka upp ättika, strösocker, vatten, dillfrö och salt i en kastrull.
2. Skala, halvera och skiva löken och lägg ner den i den varma lagen. Dra av från plattan och låt den svalna. Häll av löken före servering.
3. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.
4. Finhacka lök och vitlök. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.
5. Stek svampen i olja tills den har fått fin brynt färg, lägg då ner en klick smör, lök och vitlök och stek i ytterligare ca 1 minut.
6. Pudra över vetemjölet och rör runt. Häll på grädden och koka c:a 2 minuter till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
7. Värm upp stekpannan på nytt. Dela och stek bröden i rikligt med olivolja ett par minuter på varje sida till fin färg.
8. Lägg upp bröden på 4 tallrikar, lägg på svampen och toppa med kräftstjärtarna.