Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Toast med gräddglaserad svamp, toppad med kräftor och dillfröpicklad lök

Äntligen är kräftskivornas tid här. Med den här lyxiga smörgåsen imponerar du garanterat på dina gäster, gräddglaserad svamp och kräftor är en underbar kombination där skog möter hav. Pricken över i:et till den här rätten blir ett glas kylt riesling från Tyskland, med frisk syra, härlig mineralitet och inbjudande frukt. Den friska syran möter upp den dillfröpicklade löken medans vinets mineralitet gifter sig med kräftans haviga ton.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

2 skivor vitt surdegsbröd
75 g skalade kräftstjärtar

Dillfröpicklad lök
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 tsk dillfrö
salt
150 g gul lök (ca 120 g skalad)

Gräddglaserad svamp
200 g valfri svamp
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk vetemjöl
1 ½ dl vispgrädde
olivolja, smör, salt och svartpeppar

Gör så här

1. Koka upp ättika, strösocker, vatten, dillfrö och salt i en kastrull.

2. Skala, halvera och skiva löken och lägg ner den i den varma lagen. Dra av från plattan och låt den svalna. Häll av löken före servering.

3. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.

4. Finhacka lök och vitlök. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.

5. Stek svampen i olja tills den har fått fin brynt färg, lägg då ner en klick smör, lök och vitlök och stek i ytterligare ca 1 minut.

6. Pudra över vetemjölet och rör runt. Häll på grädden och koka c:a 2 minuter till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

7. Värm upp stekpannan på nytt. Dela och stek bröden i rikligt med olivolja ett par minuter på varje sida till fin färg.

8. Lägg upp bröden på 4 tallrikar, lägg på svampen och toppa med kräftstjärtarna.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.