Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vin i maten

Många rätter blir godare med en skvätt vin i, alltifrån den vita fisksåsen till köttfärssåsen eller långkoket. Men vad ska man tänka på när man tillsätter vin i maten?

Syra och en extra smakdimension

Vinet ger först och främst syra till maten vilket förhöjer de andra smakerna i maträtten, men vinet ger ju också en extra smakdimension och en mustighet när man talar om rött vin. Dricker du samma vin till maten som du använder vid tillagning får du också en trevlig smakbrygga som förhöjer måltidsupplevelsen ytterligare.

Vitt vin i matlagning

Om du använder vitt vin i maten ska du med fördel välja ett friskt, torrt vitt vin utan ekkaraktär. Eken i vinet kan göra såsen eller soppan besk. Undvik också allt för blommiga viner som riskerar att dominera rätten.

Rött vin i matlagning

Om du använder ett rött vin kan du välja ett medelfylligt ungt vin, även där utan alltför kraftig ekkaraktär. Rött vin används med fördel som smaksättare i mustiga grytor och då kan du gärna sikta in dig på ett fylligt vin som är både mustigt och smakrikt. Den typen av vin passar också bra i köttfärssåsen.

Kom ihåg att inte använda ett ungt vin i matlagningen om du tänker servera ett moget vin till maten. Ett ungt vins friska syra kan skapa krockar med ett moget vin. Välj istället, med fördel, ett madeiravin i matlagningen.

När ska vinet i

Vinet ska i i ett tidigt skede. Risken med att addera vinet för sent är att alkoholen inte hinner koka bort vilket kan resultera i en otrevlig smakupplevelse.

Vin i maten vid graviditet

Hur fungerar det då att använda vin i maten om man väntar tillökning i familjen? Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

”Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften.

– Det är inte så att maträtten blir alkoholfri så fort den kokat upp. Som en tumregel behöver en gryta med vin eller öl koka minst en halvtimme och en sås behöver reduceras till hälften för att tappa tillräckligt med alkohol, säger Vendela Roos.”

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

2-dagars pasta Bolognese
2 tim 10 min

2-dagars-bolognese

Om du är sugen på en avancerat variant av favoriträtten pasta bolognese är detta ett recept för dig. En otroligt god pasta i sällskap med ett medelfylligt rödvin med balanserad syra.

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER