Pizzolato Moscato Frizzante Organic
42 kr
Pärlande vitt vin på praktisk och elegant burk. Perfekt att ta med sig till stranden, picknicken eller på resan!
Många rätter blir godare med en skvätt vin i, alltifrån den vita fisksåsen till köttfärssåsen eller långkoket. Men vad ska man tänka på när man tillsätter vin i maten?
Vinet ger först och främst syra till maten vilket förhöjer de andra smakerna i maträtten, men vinet ger ju också en extra smakdimension och en mustighet när man talar om rött vin. Dricker du samma vin till maten som du använder vid tillagning får du också en trevlig smakbrygga som förhöjer måltidsupplevelsen ytterligare.
Om du använder vitt vin i maten ska du med fördel välja ett friskt, torrt vitt vin utan ekkaraktär. Eken i vinet kan göra såsen eller soppan besk. Undvik också allt för blommiga viner som riskerar att dominera rätten.
Om du använder ett rött vin kan du välja ett medelfylligt ungt vin, även där utan alltför kraftig ekkaraktär. Rött vin används med fördel som smaksättare i mustiga grytor och då kan du gärna sikta in dig på ett fylligt vin som är både mustigt och smakrikt. Den typen av vin passar också bra i köttfärssåsen.
Kom ihåg att inte använda ett ungt vin i matlagningen om du tänker servera ett moget vin till maten. Ett ungt vins friska syra kan skapa krockar med ett moget vin. Välj istället, med fördel, ett madeiravin i matlagningen.
Vinet ska i i ett tidigt skede. Risken med att addera vinet för sent är att alkoholen inte hinner koka bort vilket kan resultera i en otrevlig smakupplevelse.
Hur fungerar det då att använda vin i maten om man väntar tillökning i familjen? Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:
”Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften.
– Det är inte så att maträtten blir alkoholfri så fort den kokat upp. Som en tumregel behöver en gryta med vin eller öl koka minst en halvtimme och en sås behöver reduceras till hälften för att tappa tillräckligt med alkohol, säger Vendela Roos.”
42 kr
Pärlande vitt vin på praktisk och elegant burk. Perfekt att ta med sig till stranden, picknicken eller på resan!
Underbar saffransdoftande soppa med skaldjur, fisk och ägg. Servera med ett fruktigt Alsacevin.
Om du är sugen på en avancerat variant av favoriträtten pasta bolognese är detta ett recept för dig. En otroligt god pasta i sällskap med ett medelfylligt rödvin med balanserad syra.
En riktigt lyxig gryta med smak av vitlök, saffran och chili!
Grytor - finns det något bättre? Här tipsar vi om några goda recept