Vin till tacos
Tacos! Sveriges egenkrönta nationalrätt som går att variera i det oändliga. Så även vad vi dricker till. Här hittar du rätt vin till rätt tacos.
Hur kommer man då fram till vilket vin man ska ha till sin tacos? Här gäller det att titta på ingredienserna man har i. Är proteinet kött fisk eller vegetariskt? Är det starka eller kanske söta tillbehör i? Nedan listar vi våra bästa vintips till olika typer av tacos.
Klassisk tacos
Till klassisk tacos som vi ofta äter den i Sverige med kryddig färs, gräddfil, sallad och söta grönsaker som majs, och mogna tomater samt guaccamole och en mild salsa vill vi gärna ha ett rödvin. Här är det viktigt att vinet inte är för stramt och knutet då färsen kommer uppfattas mycket starkare och salladen beskare än va dem egentligen är. Istället väljer vi ett fylligt, mjukt och mycket fruktigt vin. Fruktigheten i vinet balanserar den lilla hettan från färsen och salsan samt gör att grönsakerna inte smakar beskt. Fylligheten i vinet passar till färsens och gräddfilens feta struktur. Testa gärna Cigarra Reserva Shiraz Touriga Nacional box
Kycklingfaijats
Kycklingens kött har en lättare struktur och plockar lätt upp smaker och starka kryddor. Här väljer vi ett friskt och fruktigt vitt vin. Perfekt till mat med hetta och många smaker som i kycklingfajita. Testa till exempel Grande Nuit Sauvignon Blanc 3L. Spara inte på koriandern, ett annat säkert tips är ett fruktigt mousserande vin. Prosecco är ett vin som genererar i aromatiska och fruktiga viner vilket passar perfekt ihop med fajitans umami och hetta. Testa till exempel Prosecco Pizzolato Organic.
Hummertacos
Lyxar man till det med hummertacos vill man såklart ha något lyxigt i glaset också. Att välja ett mousserande vin till fungerar utmärkt. Hummers söta kött passar till en cava med en liten sötma som Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco vilket resulterar i ett harmoniskt resultat- Den lilla sötman i vinet är också det perfekta valet om man väljer att ha starka såser och kryddor i tacosen. Som sagt den lilla sötman i vinet dämpar hettan i maten. Kryddar du inte fullt lika eldigt är hummer och torrare bubbel sen gammalt en klockren kombination, ett bra val är fruktiga och eleganta Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Molesme.