Brynt hälleflundra med baconstekt savoykål och kantarellsås
Det perfekta receptet för helgens middag. Här möts smaker från umamismakande svamp tillsammans med salt bacon och len hälleflundra i en ljuvlig kombination. Till det här serverar vi ett glas franskt pinot noir med aromatiska toner som möter svampens umami och lätt kropp som går fint ihop med fiskens struktur.








Ingredienser
Hälleflundra
4 st hälleflundrafilé á 160g
125 g bacon i bit
125 g savoykål
smör, salt och svartpeppar
Kantarellsås
400 g kantareller
½ gul lök
2 enbär
¾ dl vitt vin
2 tsk vetemjöl
2 dl kycklingbuljong (alt fisk el grönsak)
2 ½ dl vispgrädde
smör och salt
Till servering
Kokt potatis
Gör så här
1. Ansa och dela kantarellerna i önskad storlek. Finhacka löken och enbären.
2. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i smör till fin brynt färg. Tillsätt löken och enbären och fräs vidare i ca 1 minut.
3. Häll på vinet och låt det koka in i svampen. Strö på mjölet, rör runt och häll sen på buljongen och grädden.
4. Låt såsen koka under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
5. Fintärna baconet och finstrimla savoykålen. Knaperstek baconet på medelhög temperatur. Lägg sedan i kålen och sänk till medelvärme. Fräs vidare ett par minuter och smaka av med salt.
6. Salta hälleflundran. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek hälleflundran i smör ett par minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 48 C.
7. Servera hälleflundran med kålfräset, kantarellsåsen och kokt potatis.



