Krämig lövbiffspasta med svamp, pinjenötter och rödbetschips
Pasta + svamp + grädde = sant. Den här läckra lövbiffspastan är full av smak med vitlök, nystekt svamp, rosmarin och muskot. Vi toppar med nyriven parmesan, rostade pinjenötter samt krispiga och söta rödbetschips som ger en extra textur och smakdimension. I glaset bjuder vi på ett fylligt rött vin.
Ingredienser
400 g tagliatelle
Pastasås
400 g lövbiff (gärna ekokött)
1 gul lök eller 2 st bananschallotten
1 vitlökskyfta
3 dl grädde
1 dl rödvin
1-2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 kvist färsk rosmarin
knappt 1 kryddmått nyriven muskotnöt
smör och olivolja att steka i
salt
nymald svartpeppar
Svamp
250 g kastanjechampinjoner
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk hackad persilja
smör att steka i
salt
Tillbehör
rostade pinjenötter
parmesanost
rödbetschips
ruccola (valfritt)
Gör så här
1. Rosta pinjenötter i en het och torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.
2. Skiva svamp och hacka vitlöken fint. Hacka persilja och ställ åt sidan.
3. Hacka lök och skiva köttet i strimlor. Finhacka rosmarinen.
4. Koka upp pastavatten.
5. För bästa smak – stek lövbiffen snabbt på hög värme i en blandning av smör och olivolja tills det har fått lite färg. Sänk värmen och tillsätt lök och vitlök som får steka med till dess att de mjuknat lite. Häll i grädde, rödvin, oxfond, soja och muskotnöt och låt koka ihop på medelhög värme under cirka 10-15 minuter.
6. Under tiden såsen kokar, stek svampen i torr panna med lite salt. Svampen brukar vätska av sig en hel del, häll då gärna av denna vätska i pastasåsen. Tillsätt sedan vitlök och smör som får steka med. När svampen nästan är klar, tillsätt finhackad persilja.
7. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Vill man ha den al dente brukar det vara lagom att låta den koka en minut mindre än vad det står på paketet.
8. Smaka av pastasåsen medan pastan kokar och tillsätt eventuellt mer salt, nymald svartpeppar eller lite mer oxfond.
9. Riv parmesanost och krossa rödbetschipsen lätt genom att klämma på chipspåsen.
10. Servera direkt när pastan är klar! Lägg upp pastan i halvdjupa skålar och skeda över den krämiga lövbiffssåsen. Toppa med den vitlöksstekta svampen, nyriven parmesan, rostade pinjenötter och krossade rödbetschips.
11. Tips: Vill du ha något grönt till passar ruccola bra till denna rätt.