Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Pasta med champinjonsås och rostad blomkål

En enkel vardagsrätt som går snabbt och lätt att laga. Den traditionella pastan har i detta recept bytts ut mot bönpasta och får sällskap av en smakrik champinjonsås och krispig blomkål. Vill man hellre ha vanlig pasta går det självklart lika bra. Vi väljer att servera ett fylligt rött vin till denna gräddiga svampsås.

Vintips till receptet
179 kr

Ingredienser

Rostad blomkål
1 stort blomkålshuvud
1 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Champinjonsås
1 msk olivolja
20 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
70 g bladspenat
3 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar

Till servering
200 g bönpasta eller vanlig pasta

Gör så här

1. Värm ugnen till 225°C.

2. Bryt sönder blomkålshuvudet till små buketter och lägg i en bunke. Tillsätt rapsoljan och blanda runt blomkålen så att den täcks av oljan. Smaksätt med salt och svartpeppar och lägg sedan ut blomkålsbuketterna på en bakplåtspappersklädd plåt.

3. Rosta mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills de fått gyllengul färg.

4. Förbered champinjonsåsen medan blomkålen är i ugnen.  Borsta champinjonerna rena och skiva dem tunt.

5. Hacka schalottenlöken fint.

6. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs champinjoner och schalottenlök på medelhög värme. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt blandningen fräsa på spisen i några minuter tills den fått fin färg. Tillsätt bladspenat, grädde och dijonsenap och sänk sedan värmen något. Låt såsen småkoka i några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.

7. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Servera den nykokta pastan med champinjonsåsen och den rostade blomkålen.

8. Tips: För den som vill är det även gott att toppa med lite vällagrad parmesanost eller varför inte Västerbottensost?

Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Selvarossa Riserva

Selvarossa Riserva

179 kr

Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

recept svamppasta med vitvin

Svamppasta – våra 5 bästa recept

Svamp förhöjer vilken måltid som helst och är helt magiskt gott ihop med pasta. Därför har vi samlat våra 5 bästa recept på svamppasta här.

"Så här ska ett fyndvin smaka"
Imponerande dubbelguld till italiensk vit nyhet!

LÄS MER