Pasta med champinjonsås och rostad blomkål
En enkel vardagsrätt som går snabbt och lätt att laga. Den traditionella pastan har i detta recept bytts ut mot bönpasta och får sällskap av en smakrik champinjonsås och krispig blomkål. Vill man hellre ha vanlig pasta går det självklart lika bra. Vi väljer att servera ett fylligt rött italienskt vin till denna gräddiga svampsås.
Ingredienser
Rostad blomkål
1 stort blomkålshuvud
1 msk rapsolja
salt och svartpeppar
Champinjonsås
1 msk olivolja
20 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
70 g bladspenat
3 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
Till servering
200 g bönpasta eller vanlig pasta
Gör så här
1. Värm ugnen till 225°C.
2. Bryt sönder blomkålshuvudet till små buketter och lägg i en bunke. Tillsätt rapsoljan och blanda runt blomkålen så att den täcks av oljan. Smaksätt med salt och svartpeppar och lägg sedan ut blomkålsbuketterna på en bakplåtspappersklädd plåt.
3. Rosta mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills de fått gyllengul färg.
4. Förbered champinjonsåsen medan blomkålen är i ugnen. Borsta champinjonerna rena och skiva dem tunt.
[step]Hacka schalottenlöken fint.
5. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs champinjoner och schalottenlök på medelhög värme. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt blandningen fräsa på spisen i några minuter tills den fått fin färg. Tillsätt bladspenat, grädde och dijonsenap och sänk sedan värmen något. Låt såsen småkoka i några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Servera den nykokta pastan med champinjonsåsen och den rostade blomkålen.
7. Tips: För den som vill är det även gott att toppa med lite vällagrad parmesanost eller varför inte Västerbottensost?