Gräddig köttgryta med svamp och timjan
En gräddig köttgryta med svamp och timjan som du kan göra antingen på nöt eller vilt. Lika gott vilket som. Servera med pressad potatis eller ris och en grönsallad. I glaset väljer vi ett smakrikt rödvin med inslag av bär som kan matcha den krämiga grytans struktur och spegla dom djupa smakerna.
Ingredienser
500 g nöt- eller viltkött
100 g bacon
3 gul lök
150 g champinjoner
några timjankvistar
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl grädde
1 dl rödvin
smör
Tillbehör:
Pressad potatis eller ris
Grönsallad
Gör så här
1. Skär köttet i 2×2 cm bitar. Strimla baconet. Dela svampen i mindre bitar. Skala och klyfta löken.
2. Fräs bacon, svamp och lök i en stor gryta tills allt fått färg. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Lägg ner köttet och stek runt om tills allt kött fått fin färg, salta och peppra.
4. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vatten, vin och fond. Lägg även i timjankvistarna. Vätskan ska precis täcka köttet. Rör om ordentligt. Låt sedan grytan puttra på låg värme i cirka 2 timmar.
5. Blanda i svamp, bacon och lökfräset tillsammans med grädden. Koka upp och smaka av med timjan, salt och peppar.
6. Slå över gräddblandingen på köttet
7. Servera köttgrytan med pressad potatis eller kokt ris och gärna en grönsallad. Toppa med färsk timjan.