Grillad lax med citron- & vitlöksblomkål med basilikayoghurt
En smakrik och fräsch fiskrätt som blir en riktig fullträff på sommarmiddagarna. Ett fräscht rosévin med frisk syra och fin fruktighet gifter sig med den citrongrillade blomkålen. Vinets frukt balanserar den lilla hettan vi får från vitlöken på ett väldigt tjusigt sätt. Ett vin med går fint ihop med laxens sotade smak.









Ingredienser
Lax
4 bitar laxfilé med skinn a 170 g
olja och salt
Basilikayoghurt
2 dl matlagingsyoghurt
½ dl basilika
salt
Citron- och vitlöksgrillad blomkål
600 g blomkål (utan blast)
½ citron
1-2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
salt
Till servering:
kokt färskpotatis
Gör så här
Basilikayoghurt
1. Blanda yoghurt och basilika och smaka av med salt.
2. Salta laxen och ringla lite olja över den.
3. Finriv det yttersta skalet från citronen och hacka vitlöken.
4. Lägg citron och vitlök i en liten bunke tillsammans med persiljan och oljan. Mixa sedan oljan till en grön olja.
5. Skär blomkålen i 4 bitar och vänd rund de i kryddoljan.
Grillning
6. Värm grillen till medelhög temperatur. Grilla blomkålen ca 10- 15 minuter tills den är aldente och har en fingrillad yta.
7. Grilla laxen på skinnsidan ca 5 minuter tills skinnet är riktigt knaprigt. Vänd den sedan och grilla ett par minuter på andra sidan tills kärntemperaturen är ca 45 C.
8. Servera laxen och blomkålen med basilikayoghurten och lite nykokt färskpotatis.