Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grillad lax med rostad primörsallad och forellromshollandaise

Ett riktigt gott recept till årets första solstrålar. Med en rostad primörsallad och hemslagen hollandaisesås blir den grillade laxen sann vårlyx. I glaset väljer vi ett torrt och friskt rosévin.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

600 g färskpotatis
2 msk olivolja
Flingsalt
Nymald vitpeppar
500 g grön sparris
100 g rädisor
½ gurka
1 påse späda salladsblad, 65 g
4 portionsbitar laxfilé med skinnet kvar à 150 g
ca 1 ¼ dl plockade små dillvippor

Hollandaise
150 g smör
3 äggulor
3 msk torrt vitt vin
1 msk pressad citron
Salt
Nymald vitpeppar
ca 25 g forellrom
2 msk finhackad gräslök

Gör så här

Hollandaise

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Blanda äggulor och vin i en liten kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad. Vattnet ska sjuda, men inte koka.

3. Sjud under ständig omrörning med träslev tills gulorna tjocknat, cirka 10 minuter.

4. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank.

5. Smaksätt med citron, salt och peppar. Vänd ner forellrom och gräslök.

Primörsallad

6. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och dela på mitten. Blanda potatis, olivolja, salt och peppar på en smord plåt eller en stor ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen 20–25 minuter.

7. Bryt av nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Blanda sparrisen med potatisen och fortsätt steka ytterligare cirka 12 minuter. Ta ut och låt svalna.

8. Skiva rädisorna. Skala gurkan slarvigt, dela på mitten och skrapa ur kärnorna. Skiva gurkan.

9. Blanda potatis och sparris med rädisor, gurka och salladsblad vid servering. Låt ligga kvar på plåten eller flytta över till ett stort fat.

Grillad lax

10. Grilla laxen, gärna i halster. Börja med skinnsidan ner på grillen och grilla tills skinnet blir knaprigt. Laxen ska inte övergrillas utan ha en rå känna i mitten när den är färdiggrillad. Krydda med salt och peppar.

11. Lägg laxen ovanpå salladen. Strö över dillvippor och servera med såsen.

Recept: Caroline Hofberg
Betyg
15 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Boira' Pecorino hyllas som "fullträff"!
Guldvinnande nyhet som "imponerar på riktigt"

LÄS MER