Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Grillad lax med rostad primörsallad och forellromshollandaise

Fira in Kristi himmelsfärd med ett riktigt gott recept. Med en rostad primörsallad och hemslagen hollandaisesås blir den grillade laxen sann sommarlyx. I glaset väljer vi ett friskt och fruktigt rosévin från Frankrike. Vinets pigga syra möter upp citrontonerna i såsen och vinets fruktiga toner balanserar de beska tonerna vi kan hitta i sallad och rädisor. Rosévinets kropp är en mycket god följeslagare till laxens struktur.

Vintips till receptet
79 kr

Ingredienser

600 g färskpotatis
2 msk olivolja
Flingsalt
Nymald vitpeppar
500 g grön sparris
100 g rädisor
½ gurka
1 påse späda salladsblad, 65 g
4 portionsbitar laxfilé med skinnet kvar à 150 g
ca 1 ¼ dl plockade små dillvippor

Hollandaise
150 g smör
3 äggulor
3 msk torrt vitt vin
1 msk pressad citron
Salt
Nymald vitpeppar
ca 25 g forellrom
2 msk finhackad gräslök

Gör så här

Hollandaise

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Blanda äggulor och vin i en liten kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad. Vattnet ska sjuda, men inte koka.

3. Sjud under ständig omrörning med träslev tills gulorna tjocknat, cirka 10 minuter.

4. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank.

5. Smaksätt med citron, salt och peppar. Vänd ner forellrom och gräslök.

Primörsallad

6. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och dela på mitten. Blanda potatis, olivolja, salt och peppar på en smord plåt eller en stor ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen 20–25 minuter.

7. Bryt av nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Blanda sparrisen med potatisen och fortsätt steka ytterligare cirka 12 minuter. Ta ut och låt svalna.

8. Skiva rädisorna. Skala gurkan slarvigt, dela på mitten och skrapa ur kärnorna. Skiva gurkan.

9. Blanda potatis och sparris med rädisor, gurka och salladsblad vid servering. Låt ligga kvar på plåten eller flytta över till ett stort fat.

Grillad lax

10. Grilla laxen, gärna i halster. Börja med skinnsidan ner på grillen och grilla tills skinnet blir knaprigt. Laxen ska inte övergrillas utan ha en rå känna i mitten när den är färdiggrillad. Krydda med salt och peppar.

11. Lägg laxen ovanpå salladen. Strö över dillvippor och servera med såsen.

Recept: Caroline Hofberg
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.