Foot of Africa Chardonnay
179 kr
Vinet är i den omåttligt populära stilen Rich & Buttery - mjukt, fylligt och smörigt med toner av päron, mogna citrusfrukter, ananas och karamell
Grillad lax och grönsaker med en gudomlig dressing blir succé på grillmiddagen. Green goddess-dressing, är en supergod dressing som med fördel även kan användas som dipp innan maten. I glaset till den här härliga sommarrätten väljer vi ett elegant vitt vin med en frisk syra som möter upp citrontonerna i rätten och med en härligt fruktig karaktär som balanserar den lilla beska vi kan hitta i sparris och salladsblad.
Sockersaltad lax
600 g laxfilé, urbenad med skinn
1 ekologisk citron, rivet skal
1 tsk strösocker
1 tsk salt
Grillad sallad
2 gemsallatshuvuden (hjärtsallat)
2 avokado
1 knippe sparris
saften från citronen till laxen
olivolja
2 tsk torkad dragon, alt 1 msk färsk
1 krm chiliflakes
flingsalt och nymald svartpeppar
Green goddess-dressing
1 kruka basilika
1 näve färsk spenat
1 ekologisk citron
1 vitlöksklyfta
1 sardellfilé
1 tsk flytande honung
1 dl majonnäs, gärna amerikansk
1 dl turkisk yoghurt
salt och nymald svartpeppar efter smak
1. Börja med dressingen. Lägg bladen från basilikan och spenaten i en matberedare.
2. Riv skalet från citronen och lägg i. Spar saften till salladen.
3. Skala och riv vitlöken och tillsätt den tillsammans med sardellfilén.
4. Tillsätt honungen och mixa slätt medan du klickar i majonnäsen och yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
5. Skär laxen i 4 bitar.
6. Blanda citronskal, socker och salt och gnid in laxen med det. Ställ åt sidan medan du gör den grillade salladen.
7. Dela gemsallaten och avokadon i halvor, ta bort den nedersta torra delen från sparrisen. Pensla alla grönsaker med olja och grilla dem så de blir lite svärtade.
8. Lägg de grillade grönsakerna i en låg skål och kläm över citronen, droppa på lite olja, strö på dragonen och chiliflakesen och salta och peppra väl. Blanda runt ordentligt.
9. Pensla laxen med lite olja och grilla ca 3-4 minuter på var sida. Godast blir det om laxen inte är för länge på grillen. Ca 54-55°C brukar vara lagom.
10. Servera laxen med salladen och den goda green goddess-dressingen.
179 kr
Vinet är i den omåttligt populära stilen Rich & Buttery - mjukt, fylligt och smörigt med toner av päron, mogna citrusfrukter, ananas och karamell
Äntligen är grillsäsongen här, och det är ju få saker som inger den starka sommarkänslan som...
Halloumi lyfter vilken sallad som helst, och en extra skjuts får denna härliga sallad med hjälp av skivad vattenmelon.