Bonpas Vieilles Vignes 50 ans Côtes-du-Rhône
139 kr
Ett av Rhônedalens mest historiska vinhus lanserar nu en generös, mustig Côtes-du-Rhône från 50 år gamla vinstockar.
Denna mustiga burgundiska gryta "Boeuf Bourguignon" eller böff som den ofta kallas får sin mustiga smak genom att köttet kokas länge tillsammans med lök, vitlök, bacon, rött vin och svamp. I glaset vill vi ha ett fylligt rött vin.
400-500 g grytbitar av nöt eller älg
250 g shalottenlök/steklök
150 g bacon eller sidfläsk, strimlat eller tärnat
5 klyftor vitlök, hela skalade
300 g morötter, skalade och klyftade
250 g champinjoner, hela
3-4 dl rött vin
(0,5- 1 msk råsocker för rundare smak, beroende på vilket vin du använder)
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1-2 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond, (beroende på vilket kött du använder och koktiden)
0,5 msk redningsmjöl
salt och peppar
0,5 kruka timjan, repad/hackad
1. Bryn grytbitarna i lite olja och lägg över i en tjockbottnad gryta. Tillsätt vin, buljong/fond, soja och (råsocker), redningsmjöl, tomatpuré och lagerblad.
2. Skala löken och vitlöksklyftorna. Bryn bacon med lök och vitlök och champinjoner. Skala under tiden morötter och skär i bitar.
3. Tillsätt alltsammans i grytan och låt den småputtra under lock på svag värme minst 30-100 minuter (vissa typer av grytkött kräver längre tids kokning för att bli mört).
4. Späd med vatten under tiden grytan puttrar om det behövs. Smaka av med timjan, salt och peppar innan servering. Långkokskött som högrev eller märgpipa tar längre tid, men ger mer smak och blir riktigt mört och gott om det får koka länge.
5. Koka ris/potatis under tiden grytan puttrar. Potatispuré är också gott till.
139 kr
Ett av Rhônedalens mest historiska vinhus lanserar nu en generös, mustig Côtes-du-Rhône från 50 år gamla vinstockar.
Värm dig med en god gryta - här tipsar vi om trevliga vin- och matmatchningar.