Mustig köttgryta med högrev
Värmande grytor är perfekt att samlas kring - speciellt den här mustiga köttgrytan med högrev. Låt grytan puttra och känn hur de ljuvliga dofterna sprider sig. I denna mustiga gryta samlas högrev, betor, rotgrönsaker och champinjoner. Toppa med färska örter och servera med kokt eller pressad potatis. I glaset passar ett fruktigt och kryddigt rött.









Ingredienser
800 g högrev
200 g rotselleri
2 betor
2 gul lök
2 morötter
200 g champinjoner
400 ml hela tomater i tomatsås
3 msk oxfond
2 dl rött vin
ca 5 dl vatten
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här
1. Skär köttet i mindre bitar ca 2×2 cm. Skala och skär rotsellerin i 1×1 cm kuber. Skiva morötterna i slantar, inte för tunna. Skala och dela betorna i klyftor. Skala och dela löken i klyftor. Dela champinjonerna i mindre bitar.
2. Bryn köttet i smör i en stor gryta.
3. Blanda ner morötter, betor, lök och rotselleri. Fräs någon minut under omrörning.
4. Häll på rött vin och låt det hela koka in.
5. Blanda ner hela tomater i tomatsås, vatten och fond.
6. Tillsätt salt, peppar, lagerblad och rosmarin. Koka upp och låt småputtra minst 2 timmar. Skumma av under tiden.
7. När det gått ca två timmar, lägg ner champinjonerna, tillsätt ev. mer vatten och låt allt puttra en stund till. Smaka av med salt och peppar.
8. Servera grytan med kokt potatis och ett gott bröd. Toppa gärna med färsk rosmarin.