Italiensk böngryta
Denna böngryta är en enkel, supergod och vegetarisk vardagsmiddag med italienska smaker. Servera med ett gott bröd och toppa med riven parmesan. I glaset tar vi gärna ett kraftfullt rödvin som gifter sig väl med soppans mustiga smaker.
Ingredienser
1 brk cannelinibönor
1 brk stora vita bönor
1 brk krossade tomater
3 dl grönsaksbuljong
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 blad grönkål
Nymald svartpeppar
Salt
Riven parmesanost
Gör så här
1. Finhacka lök, vitlök, morötter och selleri. Skär bort stammen från grönkålen och dela resten i mindre bitar.
2. Fräs lök och vitlök i olivolja tills löken är genomskinlig. Blanda i morötter och selleri. Låt puttra på låg värme ca 10 minuter.
3. Blanda i tomatkross och buljong. Låt allt sjuda minst 20 minuter, gärna längre. Ju längre det sjuder desto mer smak.
4. Häll av bönorna och blanda ner i grytan. Avsluta med att röra i grönkålen.
5. Låt allt bli varmt.
6. Servera i djupa skålar tillsammans med ett gott bröd. Toppa med färskriven parmesanost.