Chatå Tjohej by Per Andersson
99 kr
"Hur får man fram det perfekta vita vinet?" - så sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen...
Med goda grönsaker, mjuka bönor, vitt vin och smakrik gremolata på toppen kan det inte bli annat än en supergod gryta. Servera med nybakt surdegsbröd eller baguette. Till en italiensk grönsaksgryta med vitt vin och gremolata skulle vi rekommendera att servera ett italienskt vitt vin med lite örtiga toner som fångar upp just örterna i rätten.
1 burk canellinibönor
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 potatisar, skalade och hackade
2 stjälkar bladselleri, hackad
½ zucchini, tärnad
2 nävar färsk spenat
1 msk tomatpuré
4 dl vitt vin
4 msk olivolja
0,5 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 citron, skalet rivet
1 kruka persilja, hackad
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
1. Skölj bönorna i kallt vatten.
2. Skala och hacka potatisen och löken. Skiva vitlöken tunt. Hacka selleri och tärna zucchinin.
3. Stek tomatpuré i 1 minut i oljan. Häll i gul lök, vitlök, potatis och selleri i oljan och stek på medelhög värme tills löken blir mjuk. Salta och peppra.
4. Höj värmen och tillsätt vinet och bönor. Låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.
5. Tillsätt vatten och buljongtärning.
6. Koka i sju minuter eller tills potatisen precis är klar. Tillsätt zucchini och koka i ytterligare 2 minuter.
7. Lägg i spenaten och ta grytan från plattan. Rör runt.
8. Riv skalet från den halva citronen. Hacka persiljan och vitlöken och blanda dessa med citronskalet.
9. Lägg upp grytan i skålar och servera med gremolata på toppen, bjud ett gott bröd till!
99 kr
"Hur får man fram det perfekta vita vinet?" - så sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen...
Smaklökarna jublar till den här favoriten där tillbehören gör rätten
Saftig fläskytterfilé i ugn, marinerad med vitlök och timjan, möter gyllene, rostade rotfrukter i denna smakrika ugnsrätt.