Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett
89 kr
Vinet är knappt halvtorrt med en krispig syra och påtaglig rieslingkaraktär med citrusfrukt. Lång, intensiv och aromatisk eftersmak med inslag av mineral.
Vårmat när den är som godast! I receptet har vi bland annat använt oss av ingredienser som du kan hitta på tomten! I glaset väljer vi ett fruktigt och friskt vitt vin med balanserad syra. Vinets friskhet möter upp syrligheten från citronen i rätten och vinets frukt balanserar eventuell beska från grönsakerna i en underbar kombination!
700 g laxfilé, urbenad
1 dl grovhackad bladpersilja
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1 dl panko
2 msk rapsolja
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
salt och nymald svartpeppar
Rostad potatissallad med vild sommarpesto
1 kg tvättad färskpotatis
2 msk olivolja
1 näve mâchesallat
flingsalt och nymald svartpeppar
Vild sommarpesto
50 g späda blad av nässlor och ramslök (eller bara 1 sort)
50 g sötmandel
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1 skalad vitlöksklyfta
1 ½ dl raps- eller olivolja
½ tsk salt
Till servering
primörer som lättkokt sparris och skivade rädisor med lite olivolja och flingsalt
1. Börja med potatissalladen. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela potatisen i grova bitar och lägg dem i en form och ringla över oljan. Salta och peppra generöst och rosta mitt i ugnen tills de är gyllene, ca 20-25 minuter.
3. Skölj nässel- och/eller ramslöksbladen. Kör i salladsslunga eller klappa dem torra med en ren handduk eller hushållspapper.
4. Du kan använda både nässlor och ramslök i peston eller bara en av sorterna. Nässlorna slutar brännas då de slås sönder i matberedaren och behöver inte förvällas.
5. Rosta mandeln i torr panna på medelvärme tills den börjar få färg. Passa så det inte bränns. Häll upp på ett fat och låt svalna lite.
6. Lägg bladen i en matberedare och tillsätt mandeln, osten och vitlöken och kör tills det blir finfördelat samtidigt som du häller i oljan. Smaka av med salt. Är peston för tjock så kan du tillsätta lite mer olja.
7. Salta och peppra laxen och lägg den i en form med bakplåtspapper.
8. Blanda hackad bladpersilja, panko, riven ost och skal och saft av citronen. Rör i oljan.
9. Fördela blandningen ovanpå laxen ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg och laxen mäter 54-56 grader i den tjockaste delen.
10. Vänd i peston i potatisen och toppa med mâchesallaten.
11. Servera potatissalladen till laxen. Det är gott med primörer till som t ex lättkokt sparris och krispiga rädisor.
12. Nässlor kan du plocka hela sommaren. Det kommer nya skott när du slår ett nässelbestånd men det går att använda de större bladen också.
89 kr
Vinet är knappt halvtorrt med en krispig syra och påtaglig rieslingkaraktär med citrusfrukt. Lång, intensiv och aromatisk eftersmak med inslag av mineral.
Härligt matiga picknickmackor fyllda med kronärtskockscréme, fänkålssalami och marinerade gulbetor. Supergod och enkel picknickmat, perfekt till ett bärigt rosévin!