Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Krispig lax och rostad potatissallad med vild sommarpesto

Sommarmat när den är som godast. I receptet har vi bland annat använt oss av ingrediensers som du kan hitta på tomten! I glaset väljer vi ett fruktigt och smakrikt vitt vin med frisk syra och aromatiska toner. Vinets friskhet möter upp syrligheten från citronen i rätten, vinets aromatiska toner matchar umamin från osten och vinets frukt balanserar eventuell beska från grönsakerna i en underbar kombination!

Vintips till receptet
85 kr

Ingredienser

700 g laxfilé, urbenad
1 dl grovhackad bladpersilja
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1 dl panko
2 msk rapsolja
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
salt och nymald svartpeppar

Rostad potatissallad med vild sommarpesto
1 kg tvättad färskpotatis
2 msk olivolja
1 näve mâchesallat
flingsalt och nymald svartpeppar

Vild sommarpesto
50 g späda blad av nässlor och ramslök (eller bara 1 sort)
50 g sötmandel
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1 skalad vitlöksklyfta
1 ½ dl raps- eller olivolja
½ tsk salt

Till servering
primörer som lättkokt sparris och skivade rädisor med lite olivolja och flingsalt

Gör så här 

1. Börja med potatissalladen. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela potatisen i grova bitar och lägg dem i en form och ringla över oljan. Salta och peppra generöst och rosta mitt i ugnen tills de är gyllene, ca 20-25 minuter.

3. Skölj nässel- och/eller ramslöksbladen. Kör i salladsslunga eller klappa dem torra med en ren handduk eller hushållspapper.

Tips!

4. Du kan använda både nässlor och ramslök i peston eller bara en av sorterna. Nässlorna slutar brännas då de slås sönder i matberedaren och behöver inte förvällas.

5. Rosta mandeln i torr panna på medelvärme tills den börjar få färg. Passa så det inte bränns. Häll upp på ett fat och låt svalna lite.

6. Lägg bladen i en matberedare och tillsätt mandeln, osten och vitlöken och kör tills det blir finfördelat samtidigt som du häller i oljan. Smaka av med salt. Är peston för tjock så kan du tillsätta lite mer olja.

7. Salta och peppra laxen och lägg den i en form med bakplåtspapper.

8. Blanda hackad bladpersilja, panko, riven ost och skal och saft av citronen. Rör i oljan.

9. Fördela blandningen ovanpå laxen ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg och laxen mäter 54-56 grader i den tjockaste delen.

10. Vänd i peston i potatisen och toppa med mâchesallaten.

11. Servera potatissalladen till laxen. Det är gott med primörer till som t ex lättkokt sparris och krispiga rädisor.

Tips!

12. Nässlor kan du plocka hela sommaren. Det kommer nya skott när du slår ett nässelbestånd men det går att använda de större bladen också.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Sallad niçoise recept
Gustav Lindström
20 min

Sallad Niçoise

Gör en snabb och picknick-vänlig sallad Niçoise!

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.