Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Mandelpotatiskräm med Kalixlöjrom, gräddfil, syltad röd steklök och dillfröskorpa

En otroligt elegant förrätt både till utseende och smak. Len, salt och vacker! Servera mandelpotatiskräm med Kalixlöjrom tillsammans med en torr champagne. Strukturerna i rätten är lena vilket bildar en fantastisk harmoni i munnen tillsammans med de mjuka små bubblorna från champagnen!

Ingredienser

Tillbehör
50 g löjrom
2 msk gräddfil
olivolja och dillkvistar

Mandelpotatiskräm
200 g mandelpotatis
1 schalottenlök
1 dl torrt vitt oekat vin
10 g smör
4 dl mjölk
salt

Syltad röd steklök
2 röda steklökar
¼ dl ättika
½ dl strösocker
1 dl vatten

Dillfröskorpa
1 bit vitt surdegsbröd
olivolja, flingsalt och krossat dillfrö

Gör så här

Löken

1. Skala och klyfta steklökarna.

2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.

3. Lägg ner lökklyftorna och låt dem koka i ca 30 sekunder.

4. Dra av från plattan och låt löken svalna i lagen. Häll bort lagen från löken före servering.

Dillfröskorpa

5. Värm ugnen till 250°C.

6. Skiva 4 supertunna skivor av brödet och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under.

7. Strö över lite flingsalt, dillfrö och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 5 minuter tills de fått fin färg.

Mandelpotatiskräm

8. Skala och dela potatisen i 1 cm stora bitar.

9. Skala och skiva schalottenlöken.

10. Koka potatis och lök i vin och smör i ca 5 minuter.

11. Häll på mjölken och koka ca 20 minuter tills potatisen kokat sönder.

12. Häll ner alltsammans i en mixer och mixa till en slät kräm.

13. Smaka av med salt. Om potatiskrämen inte är helt slät går det bra att passera den genom en finmaskig sil.

14. Låt krämen svalna och lägg sen upp den i 4 små skålar eller koppar.

Servering

15. Lägg upp lite mandelpotatiskräm i en liten skål. Toppa med lökklyftorna, löjrom, gräddfil och små dillkvistar. Ringla över lite olivolja och servera den krispiga dillfröskorpan till.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Moa Karlberg
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Råbiff
Ida Fürst bild
20 min

Råbiff

Laga restaurangfavoriten råbiff hemma!

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER