Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Matig semla med varmrökt lax, pepparrot och vispad smetana

Underbara små matiga och vinvänliga semlor. Perfekta till ett glas krispigt bubbel. Det mousserande vinets fräscha mousse lättar upp semlans krämighet och laxens struktur.

Ingredienser

Receptet avser 16 semmelbullar men fyllning för 8 st

Semmelbulle (16 st)
25 g jäst
2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl (420 g)
75 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
1 ägg till pensling

Laxröra (8 st)
150 g varmrökt laxfilé utan skinn
½ rödlök
½ dl smetana
3 msk riven pepparot
2 msk hackad dill

Övrig fyllning
100 g gurka
1 ½ dl smetana
1 liten nypa salt

Gör så här

1. Smula jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt ägget och mjölet och knåda ihop till en deg. Tillsätt sedan smöret och saltet och knåda vidare till en smidig deg.

3. Plasta bunken med degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

4. Dela upp degen i 16 bitar och forma dem till runda bollar. Låt jäsa på nytt till dubbel storlek, ca 30 minuter.

5. Värm ugnen till 250 C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i ca 8 minuter. Låt de svalna på ett galler med en bakduk över.

6. Finhacka under tiden rödlöken och blanda ihop samtliga ingredienser till laxröran.

7. Skala och fintärna gurkan. Lägg smetanan och en nypa salt i en bunke och vispa tills konsistensen är som vispad grädde. Lägg den vispade smetanan i en spritspåse.

8. Dela semmelbullarna och gröp ur mitten på den undre halvan. Fyll den sedan med laxröran och toppa med lite gurka. Spritsa smetanan runt om och lägg på locket.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Cecilia Larsson
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
2 tim 15 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

edward blom skagen
1 tim 29 min

Skagensemlor à la Edward Blom

Edward Bloms magiska mat-semla vill ni inte missa. "Kanske passar min Skagensemla som en festlig februari-förrätt?!"

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.