Periquita Reserva
109 kr
Ett kraftfullt vin med toner av plommon, kakao och vanilj – perfekt för hösten.
I denna rätt serverar vi saftiga nötfärsbiffar smaksatta med citron, vitlök och persilja med ugnsrostade morötter som toppas med krydd- och nötblandningen dukkah. För den som vill kan man även servera rostad potatis eller bulgur till. Vinvalet till den här rätten blir ett fylligt och fruktigt rödvin som som passar till köttets struktur och till den kryddrika smaken i rätten.
Färsbiffarna
400- 500 g köttfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
1 näve hackad persilja
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
Dukkah
100 g hasselnötter
50 g mandel
50 g sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
ca 1/2 tsk havssalt
Tillbehör
ca 500 g morötter
olivolja
salt
Potatis eller bulgur
turkisk yoghurt
Dukkah
Rosta hasselnötterna och mandeln i en torr stekpanna. Mixa dem sedan i en matberedare tills det är i små bitar men inte ett mjöl.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Rör hela tiden så de inte bränns. Lägg i kryddorna mot slutet så att värmen ger dem lite mer smak. Blanda sedan ned i hasselnötterna och mandeln tillsammans med saltet.
Det som blir över efter måltiden bör förvaras svalt i en tättslutande burk.
Morötterna
Sätt ugnen på 200 -225 grader.
Skala morötterna och skiva dem i stavar eller om det är späda sommarmorötter kan du tillaga dem som dem är.
Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Rosta i ugnen i ungefär 20 minuter.
Färsbiffarna
Finhacka vitlök och persilja och blanda ner i köttfärsen.
Skölj citronen och riv ner skalet i köttfärsen. Använd bara det yttersta av skalet. Dela citronen och pressa ner ungefär hälften i färssmeten. Smaksätt färsen med salt och nymald svartpeppar. Rör ihop allt och forma biffar av smeten.
Stek i en blandning av smör och olivolja för fin yta och god smak.
Servera biffarna tillsammans med morötterna som du toppar med dukkah samt gärna en klick turkisk yoghurt.
Recept och foto: Viva Vin & Matklubb
109 kr
Ett kraftfullt vin med toner av plommon, kakao och vanilj – perfekt för hösten.
299 kr
Lynx Petite Sirah Zinfandel är ett kraftfullt rött vin på bag-in-box med stor karaktär. Ett generöst...
109 kr
Lynx Petite Sirah Zinfandel är ett kraftfullt rött vin med stor karaktär. Ett generöst och smakrikt...
Dessa kebabspett finns på nästan alla indiska restauranger & går utmärkt att laga hemma!
Kebab på goda, exotiska smaker av persilja, yoghurtsås och libabröd!
Läckert viltrecept där vi tar tillvara på goda svenska råvaror. Servera gärna med ett generöst och fruktigt rödvin.