Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé Provençale

Lyxig oxfilé Provencale med vitlökssmör packad med ljuvliga örter och krispigt råstekt potatis är en underbar huvudrätt som passar på vilken festlig tillställning du än ställer till med. Servera gärna ett lite kraftigare rödvin till som tar för sig. Gärna ett lite mer tanninrikt som kan ge köttet en match!

Vintips till receptet
179 kr

Ingredienser

1 kg fast potatis
Matolja
600 g oxfilé (mittbiten)
220 g smör
1–2 st vitlöksklyftor
timjan, rosmarin, oregano (torkad eller färsk)
olivolja
persilja, hackad
2 st fasta tomater
1 dl panko (japanskt ströbröd)
100 gram haricots verts
4 skivor bacon
salt
svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader


2. Skala och skär den råa potatisen i fem millimeter tjocka skivor. Salta och peppra potatisen och stek i het matolja. Vänd den regelbundet så att skivorna får en jämn gyllene färg. Stek dem så att de börjar bli krispiga.


3. Blanda smör med riven vitlök och smaksätt med örter, samt salt och peppar. (Om man vill ha ett silkigare vitlökssmör så droppa några droppar olivolja i vitlökssmöret).


4. Koka haricots verts snabbt i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Dela upp bönorna i fyra högar och linda en skiva bacon runt varje bönhög.


5. Rosta panko tillsammans med lite av den rivna vitlöken, rosmarin och timjan i torr panna. Smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna på mitten och täck med pankoströet.


6. Lägg haricots vertssnurrorna och pankotomaterna i en ugnsfast form och baka av i fem minuter i ugnen.


7. Klicka vitlökssmöret över och lägg tomater och bönsnurror runt om.  Ställ in det hela ett par minuter i ugnen så att smöret smälter. Strö över hackad persilja och servera genast.


8. Lägg den stekta potatisen i botten på ett ugnssäkert fat. Skär oxfilén i 15 millimeter tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen.


9. Klicka vitlökssmöret över och ställ in det hela ett par minuter i ugnen så att smöret smälter . Strö över hackad persilja och servera genast.

Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Selvarossa Riserva

Selvarossa Riserva

179 kr

Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept