Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Pasta med långbakade tomater, burrata och prosciutto

Det här är en rätt där tomaterna verkligen får skina. De blir fantastiskt söta av att bakas länge i olivolja. Servera rätten med ett friskt och fruktigt rosévin, där vinets lätt tanninrika fräschör balanserar sältan i prosciutton och krämigheten i burratan.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

750 g körsbärstomater
1 hel vitlök
3-4 rosmarinskvistar
3-4 dl olivolja
300 g linguine
150 g prosciutto i tunna skivor

Till servering
2 burrata
riven parmesanost
färsk basilika
flingsalt och nymald svartpeppar

Tips! Om det mot förmodan blir några över kan de förvaras i en burk tillsammans med oljan som du sparar när tomaterna är slut. Den är god att doppa bröd i, ha som dressing eller att droppa i en soppa eller sallad.

1. Sätt ugnen på 125°/100° varmluft.  

2.  Lägg tomaterna tätt i en ugnsform.

3. Skala vitlöksklyftorna och lägg på dem tillsammans med rosmarinkvistar. Strö på några nypor flingsalt och rejält med peppar.  

4. Häll på så mycket olja att det täcker halva tomaterna.

5. Sätt in formen mitt i ugnen ca 2 timmar eller tills tomaterna har blivit skrynkliga och sjunkit ihop lite.

6.  Koka pastan al dente och fördela i 4 pastaskålar.

7.  Skeda över tomaterna och vitlöksklyftorna och några skedar olja.

8.  Bryt burratan i halvor och lägg på. Lägg på rikligt med riven parmesan. 

9. Strö på lite flingsalt och nymald peppar och dekorera med basilikablad. 

10. Servera prosciutton till pastan.

Betyg
18 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fyllda tomater från Sicilien
35 min

Fyllda tomater som på Sicilien

Ljuvliga tomater fyllda med  svarta oliver, sardeller, vitlök, olivolja och toppade med vällagrad parmesanost. En rätt som för tankarna till Sicilien

pasta med smörbakad tomatsås
Liselotte Forslin_Pressbild_03
30 min

Pasta med smörbakad tomatsås

En lyxigare variant av pasta med tomatsås. Denna smörbakade tomatsås lyfter vardagspastan till nya höjder.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER