Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Plankstek med duchesspotatis och sparris

Planksteken är tillbaka och vi kan inte vara gladare. Här serverar vi planksteken gjord från grunden med bearnaisesås, duchesspotatis, färsk sparris och såklart den ugnsbakade tomaten. I glaset vill vi ha ett komplext och fruktigt rött. Eller varför inte testa ett torrt rosé?

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

4 skivor entrecote eller oxfilé
Salt
Svartpeppar
1 knippe sparris
4 tomater

Pommes duchesse
1 kilo potatis
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 msk smör
1 äggula

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
2 msk färsk hackad dragon
2 msk rödvinsvinäger
1 krm vitpeppar
2 äggulor
1/2 dl färsk hackad persilja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°C.

2. Pommes duchesse: Skala potatisen och skär den i små bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Häll av vattnet. Mosa potatisen med en elvisp. Blanda sedan i grädde, mjölk och smör. Rör sist i ett ägg och smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite. Häll sedan över all potatismos i en sprits.

3. Bearnaisesås: Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och 1/2 dl vatten. Koka upp och låt sjuda tills all vätska kokat in i löken. Vispa ner äggulorna i löken. Droppa sedan ner det smälta smöret under konstant omrörning. Vispa först sakta och sedan snabbare. Tillsätt persilja och resten av dragonen. Smaka av med salt och peppar.

4. Bryn köttet hastigt i smör ca 30 sekunder. Salta och peppra. Låt sedan vila under folie ca 10 minuter. Ansa under tiden sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter.

5. Skär bort översta toppen på tomaterna, sätt sedan tomaterna i hålet på ekplankorna. Spritsa ut potatisen runt om. Lägg köttbitarna i mitten innanför moset. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller tills potatismoset fått fin färg. Ta ut och klicka över bearnaisesåsen. Servera plankorna rykande heta tillsammans med sparrisen.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
27 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER