Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grillad entrecôte med variation på rödlök, grillad majs och foliebakad potatis

Entrecôte är perfekt att grilla då den ofta har lite insprängt fett som gör köttet saftigt och smakrikt. Den picklade löken, smöret och såsen kan göras dagen före om du vill. I glaset väljer vi ett generöst rött.

Vintips till receptet
179 kr

Ingredienser

4 skivor välmarmorerad entrecôte
4 förkokta majskolvar
olivolja
4 bakpotatisar
ugnsfolie
flingsalt och nymald svartpeppar

Picklad rödlök
2 medelstora röda lökar
½ dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 lagerblad
10 svartpepparkorn

Rödlökssmör
1 rödlök
25 g smör + 150 g smör
1 msk hackad timjan
1 tsk flingsalt

Rödvinssås
2 schalottenlökar
4-5 champinjoner
2 lagerblad
3-4 timjankvistar
25 g smör
4 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
2-3 msk Maizenaredning för mörka såser
50 g smör
1/2-1 tsk strösocker
salt och nymald svartpeppar

Servera med
grönsallad

 Gör så här

1. Skiva löken tunt och koka upp vinäger, socker, vatten, lagerblad och svartpepparkorn i en vid kastrull tills sockret löst sig.

2. Lägg i löken och dra kastrullen av värmen och låt den svalna i lagen.

3. Ta ut smöret till rödlökssmöret från kylen så det blir rumsvarmt. Finhacka löken och stek den på låg värme i 25 g av smöret så den karamelliseras. Det brukar ta ca 20-25 minuter. Låt svalna.

4. Blanda det resterande smöret med den stekta löken, timjan och flingsalt. Ställ kallt. Obs, smöret behöver inte bli stenhårt i kylen utan kan stå där medans du grillar.

5. Förbered en fin grillglöd. Låt köttet ligga framme under tiden så det inte är kylskåpskallt.

6. Skär ett djupt kryss i potatisarna och linda in dem i ugnsfolie. Lägg dem på grillen en timme innan du börjar grilla köttet. Vänd då och då och stick i potatisen mot slutet för att känna om den är klar. Den ska var helt mjuk. Det tar ca 45-60 minuter.

7. Gör såsen under tiden. Hacka lök och champinjoner.

8. Hetta upp smöret i en vid kastrull och fräs lök och svamp tillsammans med lagerblad och timjan, cirka 3-4 minuter under omrörning.

9. Häll i vin, vatten och fond och låt det sjuda utan lock i cirka 25 minuter tills det reducerats till hälften ungefär.

10. Sila bort grönsakerna och svampen och häll tillbaka såsen i kastrullen. Vispa i redningen tills den tjocknat lite. Den ska fortfarande vara ganska tunn.

11. Vispa i smöret. Det får inte koka. Smaka av med socker, salt och peppar. Håll varmt.

12. Pensla majskolvarna med lite olja och grilla snabbt runtom på direkt grillvärme. Håll varmt på indirekt grillvärme. Salta och håll varmt.

13. Grilla entrecôten som du vill ha den, salta och peppra och servera med tillbehören. Rödlökssmöret passar både i potatisen, majsen och på köttet.

14. Servera med en härlig grönsallad.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Selvarossa Riserva

Selvarossa Riserva

179 kr

Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER