Porterstek med mustig sås och rotsaker
Porterstek som serveras med en mustig sås och rotsaker. Köttet blir härligt mört och smakrikt när det får koka i en god sky med porter, rödvin och lök. Servera med ett smakrikt och medelfylligt vin som kompletterar köttets struktur.
Ingredienser
1,2 kg nötkött (rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår)
33 cl porter
2 dl rött vin
1/2 dl kinesisk soja
1 sk timjan
5 enbär
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Sås
8 dl sky
1 msk majsstärkelse
2 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
Rotsaker
1 kg potatis
500 g morötter
Tillbehör
svartvinbärsgelé
färsk timjan
Gör så här
1. Skär lök och vitlök i grova bitar.
2. Blanda porter, vin och soja i en stor gryta.
3. Tillsätt buljongtärningar, vitlök, lök, timjan och enbär. Låt allt koka upp.
4. Lägg i köttet och låt sakta sjuda under lock, ca 70 minuter.
5. Vänd steken efter ca 40 minuter. När innertemperaturen på köttet är 75°C är köttet klart.
6. Ta upp köttet och låt det vila.
7. Spara skyn till såsen.
8. Sätt under tiden på ugnen, 200°C.
9. Dela potatis och morötter i stora bitar.
10. Blanda med lite olja, salt och peppar.
11. Lägg ut på en ugnsplåt. Rosta i ugnen ca 25 minuter.
12. Sila skyn från steken och häll över i en kastrull.
13. Får du inte ihop 8 dl, späd med hälften vatten, hälften vin.
14. Tillsätt grädden och låt allt koka ihop i cirka 7-8 minuter.
15. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen. Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé.
16. Servera portersteken i tunna skivor tillsammans med sås och rotsaker. Toppa gärna med färsk
timjan.