Réserve de Bonpas Côtes-du-Rhône
99 kr
Ett smakrikt, kryddigt vin från Rhône med inslag av peppar, plommon, lagerblad, mörka bär och lakrits. Passar utmärkt till smakrika kötträtter!
Porterstek som vi här serverar med en mustig sås och rotsaker. Köttet blir härligt mört och smakrikt när det får koka i en god sky med porter, rödvin och lök. Servera med ett fruktigt och rustikt vin som speglar rotgrönsakerna och kompletterar köttets struktur.
1,2 kg nötkött (rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår)
33 cl porter
2 dl rött vin
1/2 dl kinesisk soja
1 sk timjan
5 enbär
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Sås
8 dl sky
1 msk majsstärkelse
2 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
Rotsaker
1 kg potatis
500 g morötter
Tillbehör
Svartvinbärsgelé
Färsk timjan
1. Skär lök och vitlök i grova bitar.
2. Blanda porter, vin och soja i en stor gryta.
3. Tillsätt buljongtärningar, vitlök, lök, timjan och enbär. Låt allt koka upp.
4. Lägg i köttet och låt sakta sjuda under lock, ca 70 minuter.
5. Vänd steken efter ca 40 minuter. När innertemperaturen på köttet är 75°C är köttet klart.
6. Ta upp köttet och låt det vila.
7. Spara skyn till såsen.
8. Sätt under tiden på ugnen, 200°C.
9. Dela potatis och morötter i stora bitar.
10. Blanda med lite olja, salt och peppar.
11. Lägg ut på en ugnsplåt. Rosta i ugnen ca 25 minuter.
12. Sila skyn från steken och häll över i en kastrull.
13. Får du inte ihop 8 dl, späd med hälften vatten, hälften vin.
14. Tillsätt grädden och låt allt koka ihop i cirka 7-8 minuter.
15. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen. Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé.
16. Servera portersteken i tunna skivor tillsammans med sås och rotsaker. Toppa gärna med färsk
timjan.
99 kr
Ett smakrikt, kryddigt vin från Rhône med inslag av peppar, plommon, lagerblad, mörka bär och lakrits. Passar utmärkt till smakrika kötträtter!
Grytor är oftast näringsrik, billig och lättlagad mat som i stort sett sköter sig själv på...