Räkcocktail med ingefära, lime och sojamajonnäs
Ett underbart recept på räkcocktail med smak av ingefära och japansk soja! Till den här goda och klassiska förrätten är det perfekta vinvalet ett aromatiskt vitt vin med fruktiga smaker och pigg syra! Vinets fruktighet balanserar beska från sparris och sallad samt den lilla hettan från ingefära. Vinets pigga syra möter i sin tur upp de friska limetonerna.
Ingredienser
Räkcocktail
200 g skalade räkor
100 g gemsallad alt romansallad
¼ fänkål
125 g grön sparris
2 salladslökar
1 ½ msk finhackad ingefära
1 lime
Sojamajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
2 msk japansk soja
2 dl rapsolja med neutral smak
Gör så här
1. Lägg äggulor och soja i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin och tjock majonnäs.
2. Skiva sallad, fänkål, sparris och salladslökar tunt. Finriv det yttersta skalet från limen och pressa juicen. Blanda all lime med ingefäran, grönsakerna, salladen och en nypa salt.
3. Lägg den smaksatta salladen i 4 cocktailglas. Toppa med räkorna och lite sojamajonnäs.
Tips.
4. Sojamajonnäsen som du får över håller minst 2 veckor i kyl. Ett tips är att förvara den i en spritspåse i kylen. Jättegod till ex vis en stekt fiskbit, en sallad med räkor eller kyckling.