Château Pierre de Montignac
164 kr
Nyanserad, fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, ceder, kaffe och vanilj.
Rödvinsbräserad kalvlägg som serveras med potatispuré. En lyxig rätt som kräver en del förberedelser men i stort sett är lättlagad! Till denna eleganta rätt väljer vi gärna ett rött med struktur.
Kalvlägg
1 kg kalvlägg i skivor
1 fl kraftigt rött vin
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 tsk salt
2 msk rapsolja
ev 1 tsk honung
Potatispuré
800 g mjölig potatis
100 g smör
2 dl mjölk
1,5 tsk salt
Tillbehör
1 knippe gräslök
1. Låt köttet ligga i vin och örter över natten i kylskåp.
2. Värm ugnen till 95º.
3. Lyft och torka av köttet väl. Spara marinaden.
4. Salta köttet väl och hetta upp en stekgryta eller panna med olja.
5. Bryn köttet på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.
6. Slå över marinaden och koka upp.
7. Lägg lock på och sätt in i ugnen ca 3-4 timmar eller sänk temperaturen till 85º och låt stå över natten.
8. Känn efter med gaffel att köttet är helt mört och lyft köttet och låt svalna.
9. Sila marinaden/såsen och reducera den till knappt hälften återstår. Smaka av med salt och eventuellt lite honung.
10. Skala och koka potatisen helt mjuk i saltat vatten.
11. Häll av potatisen och låt den ånga av utan lock i 5 minuter.
12. Värm mjölken med hälften av smöret.
13. Pressa potatisen och rör i den varma mjölken med smöret. Ta lite i taget tills lagom konsistens.
14. Klicka i resten av smöret under omrörning. Smaka av med salt.
15. Vid servering värm upp köttet i såsen och servera med potatispuré, strö hackad gräslök över.
164 kr
Nyanserad, fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, ceder, kaffe och vanilj.
89 kr
Ursprungstypisk Priorat av Spaniens bästa vinmakerska! toppbetyg - 5 av 5!
Krögaren Yohan Adell som har gjort receptet säger såhär: "Detta är så franskt och sååå gott, kalvkotlett med dijonsenap. Här väljer jag helst ett mustigt rött vin gärna med extra ekfatskaraktär."
En hållbar wrap gjord på rester från söndagsmiddagen känns extra lyxigt en måndag eller vilken dag som helst.