Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Rödvinsbräserad kalvlägg med potatispuré

Rödvinsbräserad kalvlägg som serveras med potatispuré. En lyxig rätt som kräver en del förberedelser men i stort sett är lättlagad! Till denna eleganta rätt väljer vi gärna ett rött med struktur.

Vintips till receptet
164 kr

Ingredienser

Kalvlägg
1 kg kalvlägg i skivor
1 fl kraftigt rött vin
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 tsk salt
2 msk rapsolja
ev 1 tsk honung

Potatispuré
800 g mjölig potatis
100 g smör
2 dl mjölk
1,5 tsk salt

Tillbehör 
1 knippe gräslök

Gör så här

1. Låt köttet ligga i vin och örter över natten i kylskåp.

2. Värm ugnen till 95º.

3. Lyft och torka av köttet väl. Spara marinaden.

4. Salta köttet väl och hetta upp en stekgryta eller panna med olja.

5. Bryn köttet på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.

6. Slå över marinaden och koka upp.

7. Lägg lock på och sätt in i ugnen ca 3-4 timmar eller sänk temperaturen till 85º och låt stå över natten.

8. Känn efter med gaffel att köttet är helt mört och lyft köttet och låt svalna.

9. Sila marinaden/såsen och reducera den till knappt hälften återstår. Smaka av med salt och eventuellt lite honung.

10. Skala och koka potatisen helt mjuk i saltat vatten.

11. Häll av potatisen och låt den ånga av utan lock i 5 minuter.

12. Värm mjölken med hälften av smöret.

13. Pressa potatisen och rör i den varma mjölken med smöret. Ta lite i taget tills lagom konsistens.

14. Klicka i resten av smöret under omrörning. Smaka av med salt.

15. Vid servering värm upp köttet i såsen och servera med potatispuré, strö hackad gräslök över.

Recept: Gustav Lindström
Fotograf: Lisa Björner
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
25 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

recept kalvkotlett dijonsenap
30 min

Kalvkotlett med dijonsenap

Krögaren Yohan Adell som har gjort receptet säger såhär: "Detta är så franskt och sååå gott, kalvkotlett med dijonsenap. Här väljer jag helst ett mustigt rött vin gärna med extra ekfatskaraktär."

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.