Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Rödvinsbräserad kalvlägg med potatispuré

Rödvinsbräserad kalvlägg som serveras med potatispuré. En lyxig rätt som kräver en del förberedelser men i stort sett är lättlagad! Till denna eleganta rätt väljer vi gärna ett rött med struktur.

Vintips till receptet
164 kr

Ingredienser

Kalvlägg
1 kg kalvlägg i skivor
1 fl kraftigt rött vin
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 tsk salt
2 msk rapsolja
ev 1 tsk honung

Potatispuré
800 g mjölig potatis
100 g smör
2 dl mjölk
1,5 tsk salt

Tillbehör 
1 knippe gräslök

Gör så här

1. Låt köttet ligga i vin och örter över natten i kylskåp.

2. Värm ugnen till 95º.

3. Lyft och torka av köttet väl. Spara marinaden.

4. Salta köttet väl och hetta upp en stekgryta eller panna med olja.

5. Bryn köttet på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.

6. Slå över marinaden och koka upp.

7. Lägg lock på och sätt in i ugnen ca 3-4 timmar eller sänk temperaturen till 85º och låt stå över natten.

8. Känn efter med gaffel att köttet är helt mört och lyft köttet och låt svalna.

9. Sila marinaden/såsen och reducera den till knappt hälften återstår. Smaka av med salt och eventuellt lite honung.

10. Skala och koka potatisen helt mjuk i saltat vatten.

11. Häll av potatisen och låt den ånga av utan lock i 5 minuter.

12. Värm mjölken med hälften av smöret.

13. Pressa potatisen och rör i den varma mjölken med smöret. Ta lite i taget tills lagom konsistens.

14. Klicka i resten av smöret under omrörning. Smaka av med salt.

15. Vid servering värm upp köttet i såsen och servera med potatispuré, strö hackad gräslök över.

Recept: Gustav Lindström
Fotograf: Lisa Björner
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
25 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

recept kalvkotlett dijonsenap
30 min

Kalvkotlett med dijonsenap

Krögaren Yohan Adell som har gjort receptet säger såhär: "Detta är så franskt och sååå gott, kalvkotlett med dijonsenap. Här väljer jag helst ett mustigt rött vin gärna med extra ekfatskaraktär."

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER