Sallad på blodapelsin, avokado och rökt lax
En riktig fullträff till förrätt. Här möter traditionell lax nya spännande smaker i en riktig färg och smakexplosion. Misomajonnäsen till de krispiga, sötsalta solrosfröna är pricken över i:et. I glaset väljer vi gärna ett friskt och fruktigt rosé.









Ingredienser
Sallad
4-6 blodapelsiner beroende på storlek
2 avokado
200 g kallrökt lax
Misomajonnäs
2 dl majonnäs
2 msk ljus miso
1 krm aleppopeppar* eller 1/2 krm chiliflakes
Sojarostade solrosfrön
1/2 dl solrosfrö
2 tsk rapsolja
2 tsk japansk soja
1/2 tsk honung
Gör så här
1. Börja med att rosta solrosfröna i lite olja i en panna på medelvärme ett par minuter tills det knäpper i dem och de får lite färg.
2. Tillsätt soja och honung och rör om. Lägg upp på ett fat för att kallna.
3. Skär bort skalen och de vita hinnorna från apelsinerna och skiva dem i tunna skivor.
4. Dela, kärna ur och skiva avokadorna.
5. Rör ihop majonnäs och miso med lite aleppopeppar eller chiliflakes.
6. Arrangera apelsin- och avokadoskivorna med laxen på fina tallrikar. Lägg på en klick misomajonnäs och strö över lite solrosfrön och bjud resten till.
Tips!
*Aleppopeppar eller pul biber som den också kallas är en mild, lite söt chilisort som fått sitt namn efter staden Aleppo i Syrien. Den har en mild och lite russinliknade smak. Finns i välsorterade butiker samt nätbutiker specialiserade på kryddor. En favorit!