Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vegetarisk auberginelasagne

Godaste vegetariska lasagnen med noll kött, men mycket smak! I glaset rekommenderar vi en shiraz/cabernet sauvignon med frisk syra och bra fruktighet som gifter sig med lasagnens struktur, krämighet och kryddor. Siri Barje, kock bakom receptet har dessutom förenklat momenten och bytt ut bechamelsås mot crème fraiche vilket resulterar i en fyllig lasagne med djupa smaker.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

1 stor eller 2 mindre gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 morot
1 liten bit rotselleri
2 mellanstora auberginer
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2–3 dl rött vin
1 paket krossade tomater, à 500 g
salt och peppar
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
2 msk mjölk eller vatten
200 g riven ost
färska lasagneplattor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen och hacka den smått.

3. Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme.

Tips:

Gillar du hetta kan du slänga i en bit hackad habanero eller ett par teskedar cayennepeppar här.

4. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken är glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.

5. Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.

6. Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ned i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.

7. Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.

8. Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraichesås, riven ost och några basilikablad. (Salta och peppra mellan lagren om du vill!) Upprepa lagren två gånger till. Avsluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.

9. Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje.
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
5 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Lungarotti Rubesco 2020

Rubesco Lungarotti 2021

129 kr

Mustigt rött vin från Italiens gömda pärla – Umbrien. Perfekt till en härligt smakrik pizza eller grillkvällen.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Lasagne i ugn
Frida Franchell - Viva Vin & Mat

Vin till lasagne

Rödvin och lasagne är en klassisk kombination. Men vilket vin passar egentligen bäst att dricka till lasagne?

Lasagne i ugn
Mattias Larsson
40 min

Lasagne al forno – enkel och kryddig

Lasagne i ugn är oerhört tacksamt att laga och uppskattas av de flesta. Till lasagnen rekommenderar vi ett fylligt och smakrikt rött vin med balanserade tanniner.

Snabblagad lasagne av Tina Nordström
Frida Franchell - Viva Vin & Mat

4 jättegoda lasagnerecept

Våra fyra absoluta favoriter när det kommer till goda, krämiga och smakrika lasagnerecept för alla smakpreferenser och behov!