Merlot
Merlot i många av världens främsta vinregioner och är känd för sina mjuka tanniner och fruktiga smak. Merlotdruvan har sin hemvist i franska Bordeaux och har fått sitt namn efter det franska ordet för koltrast ”merle” efter dess mörkt blå-svarta färg.
Ursprung & områden
I Europa hittar vi merlot bland annat i Bordeaux-regionen i Frankrike och Toscana i Italien. Men druvan finns också i nya världen. Bland annat i Kalifornien USA och Chile!
Doft & smak
Merlot brukar beskrivas som mjuk. Även om smaken kan variera beroende på växtplats och hantering brukar vinerna bli mjuka i stilen. Smaker vi kan hitta i merlotviner är:
- Röda bär: Jordgubbar, Körsbär och hallon.
- Mörka bär: Plommon, blåbär och svarta vinbär.
- Kryddiga toner: Kanel, vanilj och choklad, ofta från ekfatslagring.
- Jordiga inslag: Tobak, cederträ och våt jord – toner som framträder i viner med ålder.
Populär i druvblandningar
Visst finns det många endruvsviner på merlot men det är också en druva som gör sig bra ihop med andra. Merlot är till exempel en av deltagarna i den berömda bordeaux-blenden tillsammans med cabernet sauvignon och cabernet franc. I Toscana blandas merlot med sangiovese för att skapa ”Super Tuscans”.
Mat till merlot
Merlot utgör ett tacksamt matvin, beroende på stil passar den till rad rad olika rätter. Servera en mjuk och fruktig merlot till en tomatbaserad pasta och de något mer strukturerade vinerna till en grillad kyckling med grönsaker. En merlot gör också bra ifrån sig till en klassisk ost och charkbricka!