Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Så väljer du vin till sushi – 5 bästa tipsen!

Sushi är mångas favorit och det är verkligen en rätt som gör sig lika bra till vardag som till fest! Något som kan vara lite klurigt är att välja vin till sushi. Här ger vi dig våra bästa tips för att matcha vin till sushi.

En tumregel att komma håg är att utgå ifrån hur man äter sin sushi. Gillar du att ha mycket wasabi och soja till din sushi väljer du med fördel ett vin med lite restsötma, föredrar du istället att äta din sushi utan eller med bara lite tillbehör är ett torrt vin en bättre matchning. Vi tar det steg för steg!

Riesling till sushi

Att kombinera sushi med rätt vin kan verkligen lyfta smakupplevelsen till nya höjder. Riesling är ett särskilt bra val till sushi tack vare sin friska syra och fruktiga karaktär, som gifter sig med de subtila smakerna i rå fisk och sushirisets sötma. Vilken typ av riesling du väljer kan dock påverka hur väl den harmonierar med de olika komponenterna i din sushimåltid.

Vi rekommenderar Revenge of the Little Squid, ett friskt och fruktigt vin med toner av citrus och grönt äpple. Detta vin har en krispig syra som balanserar sushins umami och sötma, och passar särskilt bra till sushi med soja och wasabi. Vinets fruktighet mildrar hettan från wasabin och lyfter fram de fina smakerna i fisken.

För en riesling med lite restsötma som passar bra till sushi med mycket soja och wasabi, kan du prova en riesling från Alsace eller Pfalz. Sötman i vinet balanserar hettan från wasabin och sältan i sojan, och fruktigheten dämpar den salta smaken. Prova till exempel Havn.

Om du föredrar ett torrt vin utan påtaglig restsötma, är en torr riesling också ett bra alternativ. Den generösa fruktigheten i en torr riesling kompletterar den naturella sushin och ger en elegant och balanserad upplevelse. Testa till exempel Weinmann Riesling.

Sauvignon blanc till sushi

Ett annat starkt alternativ, är sauvignon blanc. Syran i vinet balanserar upp ingefärans naturliga syrlighet och vinets fruktigheten dämpar wasabins påtagliga hetta. Sauvignon blanc är en aromatisk druva med doft av fläder krusbär och tropisk frukt som gärna paras ihop med aromatiska och umamismakande asiatiska rätter. Vi rekommenderar Grande Nuit Sauvignon Blanc.

Grüner Veltliner till sushi

Ett vitt vin som är gott till sushi är Wolfgang, gjort på den trendiga druvan Grüner Veltliner. Druvan Grüner Veltliner är ett mycket matvänligt vin som passar till många olika maträtter. Druvans friskhet gör att den lätt kan matchas med fräsch mat så som sushi.

Mousserande vin till sushi

Sushi är en elegant rätt och den gör sig riktigt bra till eleganta viner som cava, Il Barone Cava är ett bra alternativ men också andra viner med bubblor gör sig bra. Det spanska bubblet cava är lite snällare för plånboken och bjuder på lite fruktigare toner. Cava kommer också till sin rätt till den asiatiska favoriträtten. När du väljer mousserande vin till sushi kan du tänka som när du väljer vitt vin. Du tjänar på att välja ett vin med viss restsötma för att matcha umamin, sältan och söta toner från ris samt dom heta tonerna från wasabi! Det Italienska sprakande vinet Prosecco bjuder generellt på generös frukt och aromatisk smak – en riktig kompis till sushi alltså. Testa till exempel lyxiga Bacio Della Luna Extra Dry Edizione Limitata 2020. Även El Mar Cava Rosé Brut är ett bra val till sushi! 

Rosévin vin till sushi

En riktigt sommarklassiker är rosévin och sushi. Här passar dom ljusa, lätta, friska och bäriga rosévinerna från svala klimat allra bäst! Testa gärna Black Tower Club Edition Pinot Noir Rosé.

Vintips

Havn

Havn

119 kr

En frisk och läskande ekologisk Riesling med klassisk torr stil från Tysklands främsta vindistrikt Rheinhessen.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

sashimi
Petter Alexis vinprovning

Sashimi på aludurk

Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt/ Petter Alexis Askergren