Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Mat till rosévin

Vilken mat passar till rosévin tycker många är svårt. Rosévin är inte bara uteserveringarnas dryck nr 1 – de är också mycket matvänliga. Där finns gemensamma nämnare som hög syra och fin fruktighet. Här tipsar vi om hur du ska tänka med ljust respektive mörkt rosévin. Vi listar även massor av mumsiga recept under varje kategori. Hugg in! 

Rosényhet i förförisk flaska

Missa inte den här mjukrosa, krispiga och torra vinet gjord på 100% pinot noir. Servera gärna Black Tower Club Edition Pinot Noir Rosé på minglet eller till matiga sallader med fetaost, grillad kyckling eller smörig lax.

Så här kan du tänka när du matchar rosévin till mat

Mat till ljust och lätt rosévin

De ljusa, lätta, friska och bäriga rosévinerna kommer ofta från svalare klimat. Här passar det att äta skaldjur, sushi, fräscha fiskgrytor eller matiga sallader. De ljusa rosévinerna passar också om du grillar ljust kött, fisk och grönsaker. Rätter som passar till är till exempel; chèvresallad med serranochips och peppriga jordgubbar, grillad torskrygg med kantarellsmör och grön ärtsoppa med räkor. 

Mat till mörkt och fruktigt rosévin

De lite mörkare, ofta fruktigare och fylligare rosévinerna kommer ofta från varmare breddgrader och har ett brett användningsområde. Servera till det grillade köttet, fågeln, lammet eller fisken. Mörkare roséviner passar särskilt bra till de fetare och ibland sötare tillbehören vi ofta serverar till vårt grillade protein. Exempel på mat till mörkare rosévin är krämig potatissallad, sötstarka såser och coleslaw. Det är också supergott med en sallad av bakade tomater, jordgubbar och persika med fetaost. De mörkare rosévinerna är tack vare sin fruktighet, en god vän till thaimat eller andra starka maträtter. Fruktsötman i vinet dämpar och balanserar hettan i maten.

Sallad och rosévin

En riktig sommarklassiker är sallad och rosé – inte så konstigt då det är en mycket tacksam combo. Roséviner som ofta bjuder på en härlig frukt och bärighet balanserar beska toner som vi ibland kan hitta i dom gröna salladsbladen. Rosévin ligger mitt emellan rött och vitt i strukturen vilket gör att det passar utmärkt till medelfylliga proteiner som kyckling och fisk!

Grillad kycklingsallad med kronärtskocka och avokado 

Fräsch och matig laxsallad

Räksallad på vitlöks- & chilistekt scampi med krämig parmesandressing

Grillad halloumisallad med aubergine och basilika

Fiskrecept och rosévin

Rosé gör sig riktigt bar till diverse fiskrätter. Till grillad fisk med smakrika såser och tillbehör passar det bra med ett lite fruktigare och fylligare rosévin. Till ångad eller ugnsbakad vit fisk är det gott med ett friskt, ljust och lätt rosévin.

Rostad primörsallad, grillad lax och forellromshollandaise

Grillad lax med citron- och vitlöksgrillad blomkål, basilikayoghurt och färskpotatis

Marulk med salladslökar och krämig potatissallad

Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto och dillmarinerade tomater

Sydfransk fisksoppa med aioli

Kycklingrecept och rosé

Kyckling är det ultimata köttet till rosé. Strukturen i det lätta köttet och det medelfylliga vinet riktigt gifter sig med varandra.

Kycklingfilé med grön cous-cous och krämig paprikaröra

Grillad kycklinglårfilé med fetaostpotatis, stekta tomater och dijon- och dragoncreme

Grillad kycklingfilé med sommartabbouleh och orientalisk yoghurt

Wraps med krämig kyckling och mangoröra

Psst: Se hela vår rosévinsguide här > Vad är rosévin?

Vintips

In the MOOD for Rosé

In the MOOD for Rosé

199 kr

"Superfynd" - Friskt och fruktigt rosé från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.

KÖP

Du kanske också gillar

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER