In the MOOD for Rosé
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
Vilken mat passar till rosévin tycker många är svårt. Rosévin är inte bara uteserveringarnas dryck nr 1 – de är också mycket matvänliga. Där finns gemensamma nämnare som hög syra och fin fruktighet. Här tipsar vi om hur du ska tänka med ljust respektive mörkt rosévin. Vi listar även massor av mumsiga recept under varje kategori. Hugg in!
Mat till ljust och lätt rosévin
De ljusa, lätta, friska och bäriga rosévinerna kommer ofta från svalare klimat. Här passar det att äta skaldjur, sushi, fräscha fiskgrytor eller matiga sallader. De ljusa rosévinerna passar också om du grillar ljust kött, fisk och grönsaker. Rätter som passar till är till exempel; chèvresallad med serranochips och peppriga jordgubbar, grillad torskrygg med kantarellsmör och grön ärtsoppa med räkor.
Mat till mörkt och fruktigt rosévin
De lite mörkare, ofta fruktigare och fylligare rosévinerna kommer ofta från varmare breddgrader och har ett brett användningsområde. Servera till det grillade köttet, fågeln, lammet eller fisken. Mörkare roséviner passar särskilt bra till de fetare och ibland sötare tillbehören vi ofta serverar till vårt grillade protein. Exempel på mat till mörkare rosévin är krämig potatissallad, sötstarka såser och coleslaw. Det är också supergott med en sallad av bakade tomater, jordgubbar och persika med fetaost. De mörkare rosévinerna är tack vare sin fruktighet, en god vän till thaimat eller andra starka maträtter. Fruktsötman i vinet dämpar och balanserar hettan i maten.
En riktig sommarklassiker är sallad och rosé – inte så konstigt då det är en mycket tacksam combo. Roséviner som ofta bjuder på en härlig frukt och bärighet balanserar beska toner som vi ibland kan hitta i dom gröna salladsbladen.
Rosévin ligger mitt emellan rött och vitt i strukturen vilket gör att det passar utmärkt till medelfylliga proteiner som kyckling och fisk!
Grillad kycklingsallad med kronärtskocka och avokado
Räksallad på vitlöks- & chilistekt scampi med krämig parmesandressing
Grillad halloumisallad med aubergine och basilika
Rosé gör sig riktigt bar till diverse fiskrätter. Till grillad fisk med smakrika såser och tillbehör passar det bra med ett lite fruktigare och fylligare rosévin. Till ångad eller ugnsbakad vit fisk är det gott med ett friskt, ljust och lätt rosévin.
Rostad primörsallad, grillad lax och forellromshollandaise
Grillad lax med citron- och vitlöksgrillad blomkål, basilikayoghurt och färskpotatis
Marulk med salladslökar och krämig potatissallad
Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto och dillmarinerade tomater
Kyckling är det ultimata köttet till rosé. Strukturen i det lätta köttet och det medelfylliga vinet riktigt gifter sig med varandra.
Grillad kycklinglårfilé med fetaostpotatis, stekta tomater och dijon- och dragoncreme
Grillad kycklingfilé med sommartabbouleh och orientalisk yoghurt
Wraps med krämig kyckling och mangoröra
Psst: Se hela vår rosévinsguide här > Vad är rosévin?
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
Som perfekt lätt sommarlunch kommer den här rätten väl till pass. Så bra att kunna göra i förväg och lägga ihop precis innan servering.
Sommarens godaste picknickmat - wraps med kyckling och mangoröra!
Matig sallad med halloumi, matvete och grillade grönsaker. Supergod sommarmiddag tillsammans med ett krispigt glas rosé.
Salt skinka, söta jordgubbar och umamirik ostcrème. Underbart till bubbel!
Matig sallad fylld med härliga smaker av solmogna jordgubbar, serranochips, syrlig getost och rostade nötter! Vi serverar den gärna tillsammans med ett bärigt rosévin.
Ugnsbakad torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när mötet sker via en krämig risotto.