Bergh Riesling
121 kr
Framgångssagan med de kvalitativa vinerna från Bergh fortsätter. Bergh Riesling är gjort på en av vinvärldens...
Sushi är mångas favorit och det är verkligen en rätt som gör sig lika bra till vardag som till fest! Något som kan vara lite klurigt är att välja vin till sushi. Nedan kommer vi ge våra bästa tips för att matcha vin till sushi men en tumregel att komma håg är att utgå ifrån hur man äter sin sushi. Gillar du att ha mycket wasabi och soja till din sushi väljer du med fördel ett vin med lite restsötma, föredrar du istället att äta din sushi utan eller med bara lite tillbehör är ett torrt vin en bättre matchning. Men vi tar det steg för steg!
Riesling är en riktig kompis till rå fisk. Riesling har en oljig munkänsla som gifter sig med fiskens silkiga struktur. Därför är Riesling ett säkert val oavsett om du äter din sushi med tillbehören eller naturellt. Vilken sorts riesling du väljer skiljer sig dock.
Äter du sushi med mycket soja och wasabi och ingefära passar en riesling från Alsace eller Pfalz med liten restsötma bäst. Sötman i vinet balanserar upp hettan från wasabin och sältan i sojan, prova till exempel Catch & Release Riesling eller Ruppertsberger Imperial Riesling. Soya som är salt passar också bäst till ett vin med restsötma då salt dämpar allt och vinets fruktiga toner kommer dämpas i kombination med den salta soyan. Här är det alltså bra att välja ett vin som har lite fruktighet att ta av. Sen ska vi inte glömma sushiriset som till skillnad från ”vanligt” ris är sött – sötma i mat balanseras av sötma i vin så även här kommer ett rieslingvin med restsötma väl till pass. Du kan också komma undan med ett torrt rieslingvin om du inte vill ha ett vin med rejäl restsötma då reslingviner generellt bjuder på en generös fruktighet testa till exempel Grape Stories Riesling. Väljer du en riesling till den naturella sushin är ett annat bra val också ett elegant torrt vin som österrikiska Bergh Riesling
Ett annat starkt alternativ, om än inte lika använt, är en ung sauvignon blanc från Nya Zeeland. Här tillverkas fruktiga och krispiga viner. Syran i vinet balanserar upp ingefärans naturliga syrlighet och vinets fruktigheten dämpar wasabins påtagliga hetta. Sauvignon blanc är en aromatisk druva med doft av fläder krusbär och tropisk frukt som gärna paras ihop med aromatiska och umamismakande asiatiska rätter. Lätt att finna på både flaska och box som fräscha The Crossings Awatere Valley Sauvignon Blanc och The Crossings Sauvignon Blanc box
Sushi är en elegant rätt och den gör sig riktigt bra till eleganta viner som cava, Il Barone Cava är ett bra alternativ men också andra viner med bubblor gör sig bra. Det spanska bubblet cava som är lite snällare för plånboken och som bjuder på lite fruktigare toner kommer också till sin rätt till den asiatiska favoriträtten. När du väljer mousserande vin till sushi gäller samma tänk som när du väljer vitt vin, du tjänar på att välja ett vin med viss restsötma för att matcha umamin, sältan och söta toner från ris samt dom heta tonerna från wasabi! Det Italienska sprakande vinet Prosecco bjuder generellt på generös frukt och aromatisk smak – en riktig kompis till sushi alltså. Testa till exempel lyxiga Bacio Della Luna Extra Dry Edizione Limitata 2020.
En riktigt sommarklassiker är rosévin och sushi. Här passar dom ljusa, lätta, friska och bäriga rosévinerna från svala klimat allra bäst! Testa bäriga Organic Monet.
121 kr
Framgångssagan med de kvalitativa vinerna från Bergh fortsätter. Bergh Riesling är gjort på en av vinvärldens...
141 kr
Frisk, fruktig och druvtypisk Sauvignon Blanc från Nya Zeeland!
340 kr
Crossings Sauvignon Blanc är ett ungt, torrt, mycket friskt och fruktigt vin med inslag av passionsfrukt,...
184 kr
Every grape has its own story… Grape Stories Riesling är vinet som passar genom hela middagsbjudningen!
131 kr
Detta torra ekologiska rosévin med toner av röda vinbär, blodapelsin och örter, kommer från Frankrikes främsta...
Ett fräscht och gott recept som är vackert att titta på.
Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt/ Petter Alexis Askergren