Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vin till charkbrickan

Till charkbrickan kan det vara knepigt att välja vin då typerna av charkuterier skiljer sig mycket i smak och struktur. Ett ofatat vitt vin med hög syra, snälla tanniner och mjuk frukt funkar till mycket på plockbrickan. Det är svårare att matcha ett rödvin till allt på brickan, i synnerlighet till de lite kryddigare bitarna som salami.

Charkbrickan kan bjuda på allt från kryddiga korvar och lufttorkad skinka till mogna ostar och nötiga tillbehör. Variationen kräver viner som kan möta både sälta, umami och fett, samtidigt som de kan balansera smaken..

Eleganta mousserande viner till charkbrickan

Mousserande vin är ett utmärkt val när du vill ha ett vin som bryter genom fett och lyfter delikata smaker. De friska bubblorna och syran skapar balans och tillför en lyxig känsla till charkbrickan. Mousserande vin passar perfekt till milda charkuterier som lufttorkad skinka och salta kex. Funkar även fint till krämiga tillbehör som ostar och tapenade. Vi rekommenderar:

Fylliga röda viner till kryddiga och rökiga smaker

Kryddiga korvar, skinkor och smakrika ostar kräver viner med djup för att balansera de intensiva smakerna. Testa gärna ett fylligt och fruktigt rött vin. Gott till kryddig salami, rökt korv och kraftigare charkuterier. Vi rekommenderar:

Vintips
269 kr

Mjuka och fruktiga röda viner för en balanserad helhet

Röda viner har det generellt inte lika lätt att bemöta de olika smakerna, men de finns alternativ som absolut gör helhetsintrycket harmoniskt. Ett medelfylligt fruktigt rött vin passar väldigt bra. Om du vill ha ett rött vin som fungerar till en blandad charkbricka är fruktiga och mjuka röda viner ett säkert kort. Ett bra alternativ till mildare charkuterier, som prosciutto och mortadella, och enklare tillbehör som bröd och oliver.

Vi rekommenderar:

Vintips
115 kr

Vitt vin till ostar och milda smaker

Om du föredrar vitt vin är det viktigt att välja ett vin med frisk syra och fruktighet som kan möta ostarnas sälta och charkuteriernas umami. Ett friskt vitt vin funkar oftast bäst till lättare charkbrickor med fokus på ost, nötter och grönsaksbaserade tillbehör. Vi rekommenderar:

Blandade charkuterier= rosévin

Ett friskt och fruktigt vitt vin passar också till de blandade charkfatet. Men den bästa vinparningen till dom blandade charkuterierna kanske ändå är rosévinet! Rosévin parerar charkbrickans smaker bra. Den fruktiga och örtiga smaken från vinet går fint ihop med umamin från charkuterierna.

Ett friskt och fruktigt vitt vin passar också till de blandade charkfaten. Periquita White är ett aromatiskt och friskt alternativ med pigg syra som balanserar charkbrickans många smaker. Vinet fungerar både till lufttorkad skinka, milda korvar och tillbehör som bröd och oliver.

Tryffelsalami och Nebbiolo

Från piemonteområdet kommer också läckra viner av druvan nebbiolo som är en traditionell kompanjon till tryffelsvampen från samma område. Tryffelsalami och nebbiolovin som G.D. Vajra Langhe Rosso är alltså en både beprövad och riktigt lyckad kombination.

Jamón Serrano och Jamón Ibérico

Spanska charkuterier som Serrano- och och Ibericoskinka är ett måste på charkbrickan. Till Serranoskinka passar ett kylt, fruktigt vitt vin med pigg syra som Côtes-du-Rhône Reserve Blanc. Ett lätt bärigt rött vin är också ett bra val. Vi väljer ett lättare vin till chark då det servas kallt i tunna delikatesskivor och ett allt för kraftigt vin skulle ta över. En god kombination som man kanske inte ser lika ofta är serrano tillsammans med ett torrt rosévin.

Vintips

Petite Belle Sparkling Brut

Petite Belle Sparkling Brut

99 kr

Fynd på hyllan! Ett friskt, fruktigt och smakrikt mousserande vin med inslag av päron, gröna äpplen, persika och citrus.

KÖP

Château Vieira

Château Vieira

115 kr

"Ett riktigt bra köp" - klassiskt slottsvin från Bordeaux Supérieur, som fått mogna i över ett decennium.

KÖP

Du kanske också gillar

Recept salamichips med salsa arrabiata
1 tim

Salamichips med salsa arrabiata

Ett salt och gott tilltugg att ha till fördrinken eller till bubblet. Serveras med en salsa arrabiata med sting i.

ostbricka
Ida Fürst bild

Välj rätt vin till ost!

Ostbricka är en populär anrättning världen över. Den serveras med aperitif, som dessert och på buffén....

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)