Vin till charkbrickan
Till charkbrickan kan det vara knepigt att välja vin då typerna av charkuterier skiljer sig mycket i smak och struktur. Ett ofatat vitt vin med hög syra, snälla tanniner och mjuk frukt funkar till mycket på plockbrickan. Det är svårare att matcha ett rödvin till allt på brickan, i synnerlighet till de lite kryddigare bitarna som salami.
Salami och kryddig korv
Ett vin med en aning restsötma passar särskilt bra till de kryddiga och de rökta korvarna och salamivarainterna, då vinets sötma balanserar både hetta och röksmak. Prova med fördel Biecher Pinot Gris Reserve. Vill man inte ha ett vin med restsötma kan man istället prova ett fruktigt vitt vin, till exempel Alpha California.
Blandade charkuterier= rosévin
Ett friskt och fruktigt vitt vin passar också till de blandade charkfatet. Men den bästa vinparningen till dom blandade charkuterierna kanske ändå är rosévinet! Rosévin parerar charkbrickans smaker bra. Den fruktiga och örtiga smaken från vinet går fint ihop med umamin från charkuterierna. Vinets syra balanserar köttets sälta. Il Barone Rosé och Maison Bonjour La Cuvée Rosé är friska och fruktiga roséviner som med sina bäriga toner lyfter charkuteriernas smaker. Vi kan även rekommendera Falu Rosé, ett ljust, uppfriskande och krispigt rosévin. Det är fruktigt med en balanserad sötma, härligt pigg syra och läskande finish.
Rödvin till chark
Röda viner har det generellt inte lika lätt att bemöta de olika smakerna, men de finns alternativ som absolut gör helhetsintrycket harmoniskt. Ett medelfylligt fruktigt rött vin passar väldigt bra, Ruppertsberger Imperial Pinot Noir är gjort på druvan pinot noir och bjuder på härlig bärighet och fräsch syra som vars sällskap till charkbrickan upplevs som en självklarhet. Även en fruktig sydafrikan gör bra ifrån sig. Testa till exempel Land of wonders.
Tryffelsalami och Nebbiolo
Från piemonteområdet kommer också läckra viner av druvan nebbiolo som är en traditionell kompanjon till tryffelsvampen från samma område. Tryffelsalami och nebbiolovin som G.D. Vajra Langhe Rosso är alltså en både beprövad och riktigt lyckad kombination.
Jamón Serrano och Jamón Ibérico
Spanska charkuterier som Serrano- och och Ibericoskinka är ett måste på charkbrickan. Till Serranoskinka passar ett kylt, fruktigt vitt vin med pigg syra som Côtes-du-Rhône Reserve Blanc. Ett lätt bärigt rött vin är också ett bra val. Vi väljer ett lättare vin till chark då det servas kallt i tunna delikatesskivor och ett allt för kraftigt vin skulle ta över. En god kombination som man kanske inte ser lika ofta är serrano tillsammans med ett torrt rosévin.
Jamón Ibérico är mångas favoritskinka. Med sin feta konsistens och lite sötaktig ton väljer vi en härlig Rioja med ålder och mogen frukt.