Vin till hummer
Hummer är ett lyxigt skaldjur som kan serveras i många olika former. Likt alla kräftdjur är hummerns kött sött och spänstigt. Vi äter den kokad, grillad, som soppa och i rolls – som lunch, huvudrätt och förrätt. Kombinationerna är oändliga! Här nedan listar vi några av de populäraste hummerrätterna och rekommenderar ett vin som passar till.
Grillad hummer
När vi äter grillad hummer har vi halverat den och grillat den i sitt skal, ofta serverad med smält smör, örter, salt och peppar. Det här blir en smakrik rätt med de sotade och smöriga tonerna i fokus.
Vinet då? Jo – här passar det bra med ett vin som speglar just dessa smaker. En fatlagrat chardonnay med elegans som denna nedan passar utmärkt. Vinets lite rostade fattoner möter hummerköttets grillade smak samtidigt som chardonnaydruvans krämighet möter det smälta smöret för ett elegant och oklanderligt resultat.
Vi rekommenderar:
Gratinerad Hummer
Gratinerad hummer är en tacksam rätt att laga om du har hummer i frysen. Ös på med citron och örter och servera tillsammans med ett friskt vin med hög syra som balanserar citronen och med en fruktighet som speglar örtigheten, till exempel Black Tower Fruity White.
Hummersoppa
Serverar vi istället hummern som en soppa, tillagad med vispgrädde och vitt vin, passar det utmärkt med ett mousserande vin. De små fina bubblorna passar perfekt ihop med soppans krämiga struktur och munkänslan blir len och balanserad. Den pigga syran i vinet plockar också upp soppans syra som kommer ifrån vinet i tillagningen vilket gör helhetsintrycket lättare och fräschare.
Prova gärna ett mousserande från Bourgogne, dessa viner har en härlig fruktighet som gifter sig med sötman från grädden och hummern Louis Bouillot Crémant de Bourgogne. Vill du lyxa till det ytterligare är champagne och hummer vapendragare sedan urminnes tider! Då föreslår vi ett glas Alice Bardot Premier Cru.
Hummersallad
När hummern serveras som sallad har köttet tagits ur sitt skal och serveras vanligtvis med grönsallad och ofta en ganska mild dressing. Här vill vi välja ett mineraliskt, fruktigt vin utan ektoner från fat.
Ett klassiskt val till skaldjur och dess söta kött är en riesling. Gärna från Pfalz som Ruppertsberger Imperial Organic Cuvée eller Alsace som Biecher & Schaal Grand Cru Altenberg de Bergheimalsace som drar lite åt det söta hållet. Den lilla sötman i vinet går perfekt ihop med köttet och är nödvändig då salladen kan upplevas besk med ett för torrt vin.
Huvudrätt
När hummer serveras som huvudrätt är det hummern och inget annat som ska få lysa på tallriken. Här är det alltså hummerns egna smaker som kommer att smaka mest.
För att hitta ett vin som speglar hummern till sin fulla rätt väljer vi ett stilfullt och komplext vin som Bouchard Aîné & Fils Meursault Clos du Cromin 2018, Labouré-Roi Le Beaunois Chablis, eller en härlig Poully Fumé La Vigne de Beaussoppet Pouilly-Fumé.
Hummertacos
En lyxig variant på favoriträtten tacos. När vi serverar hummertacos brukar vi göra det med balanserad hetta, fet majonnäs och sötfruktig salsa.
Till det vill vi para ett friskt, fruktigt mousserande vin som till exempel Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco. Vinets fruktighet fungerar väldigt bra med tacosens heta toner och den fräscha syran lättar upp den tunga majonnäsen.
Lobster roll
Lobster roll är en superfestlig och mättade typ av macka. Här serveras den lyxiga ingrediensen hummer i en baguette tillsammans med majonnäs, lök och grönsaker.
Majonnäs som är både fett och sött kräver ett fruktigt fylligt vin. Löken och hummerns sälta vill matchas ihop med ett vin som har pigg syra, här väljer vi Foot of Africa Chenin Blanc Bag in Box som klarar av båda dessa krav.
Hummer och rotfrukter i smörsås
Sist men inte minst en inte fullt lika känd anrättning, men med klassiska och eleganta smaker. Till hummer och rotfrukter i smörsås vill vi dricka ett vitt vin med fyllig kropp som balansera upp smörsåsen. Vinet bör också ha en fruktighet för att möta de söta hummerköttet samt de söta rotfrukterna.
Ett exklusivt alternativ till denna rätt är Chablis Premier Cru Vau de Vey, en fruktig chablis som tickar alla boxar för en riktigt högklassig chablis.










