Vin till risotto
Att välja rätt vin att servera med din risotto är en konst i sig. Den perfekta kombinationen kan lyfta smakerna och förhöja upplevelsen av både mat och vin. När man letar efter det perfekta vinet att servera med risotto är det viktigt att matcha smaker och intensiteten i rätten. Risotto är generellt sett en mild rätt med krämighet och en långsam kokprocess. Därför är det viktigt att välja ett vin som kompletterar dess smaker utan att överväldiga dem. Här tipsar vi om våra bästa vintips till våra godaste risottorecept. Oavsett om du älskar en krämig skaldjursrisotto, citrusfräsch sparrisrisotto, vitt, rött eller mousserande vin – kommer du att hitta det perfekta vinet för din nästa risotto-måltid här.
Rött vin till risotto
Barbera: Svärmar du för en tomat- eller rödvinrisotto bör du testa halstrad kalvschnitzel med tomatrisotto, balsamico-tomater och lättstekt spenat. Till denna anrättning är barbera ett utmärkt val. Barbera-viner är ofta medelfyllaga med en fruktig karaktär och fräsch syra, vilket förstärker och kompletterar tomatsmakerna i risotton.
Pinot Noir: Till Vitlöksbakad palsternacka med kålrabbi- och linsrisotto och brynt svamp är pinot noir ett bra val då svamp och pinot noir är bästa kompisar. Dess eleganta och subtila smaker av röda bär och jord passar perfekt för att förstärka svamptonerna i risotton.
Vitt vin till risotto
Chardonnay: Är en mångsidig druva som producerar viner med hög syra och fyllig kropp. En ekfatslagrad chardonnay är ett utmärkt val till risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs. Dess smöriga textur och toner av ekfat samsas perfekt med dom smöriga tonerna i rätten.
Sauvignon Blanc: För en lättare och mer frisk risotto som risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön är sauvignon blanc det perfekta valet. Detta vin är känt för sin friska och livliga karaktär, vilket är en uppfriskande kontrast till den krämiga rätten. Sauvignon blancs citrus- och gräsiga toner ger en fantastisk harmoni till risottons citronsmak.
Mousserande vin till risotto
Bubbel: Till Rödbetsrisotto med stekta pilgrimsmusslor och brynt misosmör är det gott och elegant att servera mousserande vin. När vi har bubblor i drycken upplevs maten på tallriken lättare – en superkombo alltså när vi talar om en så krämig och ostig rätt som risotto. Välj gärna ett mousserande vin med aromatiska toner som gifter sig med umiamin vi hittar i pilgrimsmusslorna.