Grande Nuit Sauvignon Blanc
99 kr
Friskt och krispigt vitt vin gjort på Sauvignon blanc från Pays d´Oc.
Traditionellt sett är det många som väljer annan dryck än vin när det vankas sill. Men för oss vinälskare så går det faktiskt utmärkt att kombinera vin till sill. Vinet har fått ett uppsving som sällskap till vår svenska favorit. Här kan du läsa om hur du väljer rätt vin till sillen som ska avnjutas.
För att matcha vin till olika typer av sill så kan du utgå ifrån vad sillen har för kryddning. Rödvin i all ära, men är det någon gång det röda får stå i skuggan av de andra vinsorterna så är det när det ska ätas sill. Ofta är sillen inlagd i en lag som bjuder på både sötma, syra och umami. Ett säkert val här är en riesling med lite restsötma och aromatiska toner, samt en frisk syra. Rieslingen som också har en mjuk och nästan oljig konsistens passar dessutom utmärkt till fiskens struktur. Testa till exempel Weinmann Riesling.
Nedan följer några handfasta tips på hur du kan välja rätt vin till sillen som ska avnjutas:
Västerbottensill utgör ett ypperligt och tydligt exempel på varför det är ett bra tips att utgå ifrån sillens kryddning och smaker, istället för vilken typ av protein det är. Här kan man alltså tänka i precis samma banor som när man ska välja ut ett vin att dricka till hårdostar, det vill säga att det behövs ett vin som klarar av mycket smak och sälta. Till västerbottensillen rekommenderar vi därför en Sauvignon blanc, som med sin distinkta och fräscha smak och höga syra kan hantera västerbottensillens starka smakprofil.
Löksill och andra klassiska ättikslagsbaserade sillar har en del sötma. För att möta sötman och inte ge smakupplevelsen här en skjuts åt fel håll, behövs ett vin med mycket fruktighet och bärighet som ger en balanserad smak.
Ett friskt rosévin passar utmärkt till löksillen med sin restsötma och just den bärigheten som inlagd sill bör kompletteras med. Undvik stramare roséviner till just dessa typer av sill.
Festligare sillsorter med exempelvis löjrom eller stenbitsrom matchas utmärkt med upplevelsen av enklare mousserande viner från både Italien och Spanien med lite restsötma. Prosecco är ofta väldigt fruktigt och fräscht med smak av tropisk frukt, medan Cava har en lite annan karaktär än Prosecco och är något mindre fruktig men också mycket frisk.
Kombinationen av fruktighet och friskhet som mousserande viner erbjuder låter smakerna från sillsorter med löjrom och stenbitsrom framträda på ett ypperligt sätt, utan att ta över med sina egna smaker och karaktär. Samtidigt är inte mousserande viner för strama för att smakerna av dessa sillsorter ska maskeras av det.
Vi rekommenderar att ni vågar testa Champagne till sillen! Detta lyxiga bubbel passar faktiskt till det mesta tack vare sin intensiva smak och balanserade sötma.
Det är alltid kul att gå ifrån invanda mönster och traditioner och våga sig på nya upplevelser. Med största sannolikhet kommer du bli positivt överraskad över hur väl rätt typ av vin gör sig med rätt typ av sill. Våga byta ut ölen till årets midsommarsill!
Behöver du vintips till just den sillen du ska laga? Fråga då våra vinexperter!
99 kr
Friskt och krispigt vitt vin gjort på Sauvignon blanc från Pays d´Oc.
99 kr
El Mar Cava är ett torrt mousserande vin gjord på de klassiska CAVA-druvorna Macabeo och Parellada,...
105 kr 109 kr
Sveriges bäst säljande prosecco. Perfekt att bjuda på i påsk!
89 kr
Ett exklusivt och friskt vin med livliga toner av citrus, vit persika och gröna äpplen. Perfekt till sushi, skaldjur eller asiatisk mat!
Midsommarplock för alla smaker! I glaset rekommenderar vi en friskt, fräsch och fruktig champagne dagen till ära!
En midsommarnattsdröm med midsommarmat för alla smaker!