Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Entrecôte med dragonsmör och jordärtskocksstomp

Blir det kött och och rött till helgen? Prova då Elin Carlekes variant där entrecôte serveras med ett friskt dragonsmör och krämigt stomp på potatis och jordärtskocka. I glaset väljer vi ett italienskt vin med jordiga toner som möter upp jordärtskockans höstliga smak i stompen och med en fin tanninstruktur som matchar köttets egna textur.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

4 skivor entrecote, ca 600g
smör/olja att steka i

Dragonsmör
100g smör
1 tsk finhackad inlagd dragon
rivet skal av ½ citron
1 tsk citronsaft
flingsalt
peppar

Picklade polkabetor
4 polkabetor
¼dl ättika
½ dl socker
1 dl vatten
1 krm salt

Stomp
500g potatis
600g jordärtskocka
4 msk rapsolja
½ dl grädde
saft från ½ citron
salt
peppar
socker

Gör så här

Dragonsmör

1. Rör samman ingredienserna till dragonsmöret.

Picklade polkabetor

2.  Koka upp ättika, socker, vatten och salt tills sockret lösts upp.

3. Skala och skiva polkabetorna tunt. Slå över lagen.

Stomp

4.  Skala potatis och jordärtskocka. Koka rotsakerna i lättsaltat vatten tills de mjuknar, ca 30 minuter

5. Slå av vattnet från kastrullen. Tillsätt rapsolja och grädde och mosa till önskad konsistens med en potatisstöt

6. Smaksätt purén med citronsaft, salt, peppar, en nypa socker

Entrecote

7. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek entrecoten några minuter på var sida. Krydda köttet med salt och peppar

Recept: Elin Carleke
Foto: Hannah Kompanik
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.