Grillad entrecôte, sparris, ädelostgratinerad potatisgratäng och vitlökssmör
Till grillad entrecôte med vitlökssmör och potatisgratäng väljer vi ett kraftfullt vin med mörk frukt som matchar rättens smaker och strukturer. Den mörka frukten i vinet spelar bra mot ädelosten i rätten medans vinets mjuka tanniner och köttets protein matchar varandras strukturer. Vinets fina syra lättar upp rättens goda, gräddiga inslag.
Ingredienser
4 skivor entrecote a 200 g
12 gröna sparrisar
olivolja, salt och svartpeppar
Ädelostgratinerad potatisgratäng
650 g potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
120 g ädelost
salt
Vitlökssmör
125 g smör
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
salt
Gör så här
1. Värm ugnen till 225 C.
2. Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skiva potatisen tunt lägg ner den i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum och smaka av med salt vartefter.
3. Häll upp potatisen i en ugnsfast form och smula över ädelosten. Ugnsbaka gratängen i ca 10 minuter tills den har en fin gratinerad yta.
4. Finhacka vitlöken och mixa den sedan med smöret, persiljan och en nypa salt.
5. Värm grillen till högsta temperatur.
6. Skär av de nedersta centrimetrarna från sparrisarna. Vänd sparrisen sedan i olja och salt. Salta och peppra entrecoten.
7. Grilla sparrisarna några minuter runt om tills de har en fint grillad yta. Grilla entrecoten ett par minuter på varje sida tills den är medium och har en fint grillad yta.
8. Servera entrecôten med gratängen och vitlökssmöret.