Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Grillade lammracks med bakad potatis

Ett riktigt smarrigt recept till dig som älskar lamm! Lammracks med bakad potatis som går fort att göra antingen i stekpanna och ugn eller på grillen. Bakpotatis är ett försvinnande gott retrotillbehör, tänk på att den behöver längre tid än köttet så börja med den. Vi serverar rätten till en smakrik Rioja med inbjudande fattoner som matchar köttets sotade smak och den grillade paprikarörans rökiga inslag.

Ingredienser

900 g lammracks
Färsk rosmarin
1 knippe sparris
1 citron
Olivolja
Flingsalt och nymald svartpeppar

Bakad potatis
4 bakpotatisar
Aluminiumfolie

Grillad paprika-kräm
1 burk grillad paprika, 228 g
1 liten vitlöksklyfta
1 1/2 dl majonnäs, gärna amerikansk
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 dl hackad bladpersilja
salt och nymald peppar

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 225 °C eller förbered en fin grillglöd.

2. Picka några hål på potatisarna med en provsticka eller kniv och linda in dem i folie och lägg på indirekt värme på grill med lock eller i ugnen. Det tar ca 40-50 minuter innan de är klara. Stick med en provsticka genom potatisen och om den känns helt mjuk är den klar.

3. Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 1 timme. Om du steker, sänk ugnsvärmen till 150 °C.

4. Vid stekning av köttet så bryner du det först i lite olivolja och saltar och pepprar. Stek med ett par kvistar rosmarin. Låt det gå klart i ugnen till en innertemperatur av 58 °C. Låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det oavsett om du steker eller grillar.

Tips

5. Steker du köttet kan du vispa ur pannan med lite buljong eller vin och sila av en fin sky.

6. Om du grillar börjar du på direkt värme och låter köttet få färg på båda sidor och lägger sedan över det på indirekt värme med rosmarinkvistar ovanpå tills det når 58 °C.

7. Pensla sparrisen med olja och stek eller grilla ett par minuter runt om. Salta och peppra.

8. Skär citronen i grova skivor eller klyftor och gör samma sak med den.

9. Gör den grillade paprika-krämen. Låt den grillade paprikan rinna av. Skär den i mindre bitar. Riv vitlöksklyftan och blanda alla ingredienser. Spar lite persilja till dekoration. Smaka av med salt och peppar.

10. Öppna potatispaketen och skär ett kryss i toppen och öppna upp. Passa, för det är hett! Servera det uppskurna köttet med bakad potatis och grillad paprikakräm.

Recept: Liselotte Forslin
Bild: Ulrika Ekblom
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.