Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grillade lammracks med bakad potatis

Ett riktigt smarrigt recept till dig som älskar lamm! Lammracks med bakad potatis som går fort att göra antingen i stekpanna och ugn eller på grillen. Bakpotatis är ett försvinnande gott retrotillbehör, tänk på att den behöver längre tid än köttet så börja med den. Vi serverar rätten till ett fruktigt och kryddigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

900 g lammracks
Färsk rosmarin
1 knippe sparris
1 citron
Olivolja
Flingsalt och nymald svartpeppar

Bakad potatis
4 bakpotatisar
Aluminiumfolie

Grillad paprika-kräm
1 burk grillad paprika, 228 g
1 liten vitlöksklyfta
1 1/2 dl majonnäs, gärna amerikansk
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 dl hackad bladpersilja
salt och nymald peppar

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 225 °C eller förbered en fin grillglöd.

2. Picka några hål på potatisarna med en provsticka eller kniv och linda in dem i folie och lägg på indirekt värme på grill med lock eller i ugnen. Det tar ca 40-50 minuter innan de är klara. Stick med en provsticka genom potatisen och om den känns helt mjuk är den klar.

3. Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 1 timme. Om du steker, sänk ugnsvärmen till 150 °C.

4. Vid stekning av köttet så bryner du det först i lite olivolja och saltar och pepprar. Stek med ett par kvistar rosmarin. Låt det gå klart i ugnen till en innertemperatur av 58 °C. Låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det oavsett om du steker eller grillar.

Tips

5. Steker du köttet kan du vispa ur pannan med lite buljong eller vin och sila av en fin sky.

6. Om du grillar börjar du på direkt värme och låter köttet få färg på båda sidor och lägger sedan över det på indirekt värme med rosmarinkvistar ovanpå tills det når 58 °C.

7. Pensla sparrisen med olja och stek eller grilla ett par minuter runt om. Salta och peppra.

8. Skär citronen i grova skivor eller klyftor och gör samma sak med den.

9. Gör den grillade paprika-krämen. Låt den grillade paprikan rinna av. Skär den i mindre bitar. Riv vitlöksklyftan och blanda alla ingredienser. Spar lite persilja till dekoration. Smaka av med salt och peppar.

10. Öppna potatispaketen och skär ett kryss i toppen och öppna upp. Passa, för det är hett! Servera det uppskurna köttet med bakad potatis och grillad paprikakräm.

Recept: Liselotte Forslin
Bild: Ulrika Ekblom
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER