Periquita Reserva
109 kr
Ett kraftfullt vin med toner av plommon, kakao och vanilj – perfekt för hösten.
Ett riktigt smarrigt recept till dig som älskar lamm! Lammracks med bakad potatis som går fort att göra antingen i stekpanna och ugn eller på grillen. Bakpotatis är ett försvinnande gott retrotillbehör, tänk på att den behöver längre tid än köttet så börja med den. Vi serverar rätten till ett fruktigt vin med fatkaraktär som speglar matens sotade ton.
900 g lammracks
Färsk rosmarin
1 knippe sparris
1 citron
Olivolja
Flingsalt och nymald svartpeppar
Bakad potatis
4 bakpotatisar
Aluminiumfolie
Grillad paprika-kräm
1 burk grillad paprika, 228 g
1 liten vitlöksklyfta
1 1/2 dl majonnäs, gärna amerikansk
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 dl hackad bladpersilja
salt och nymald peppar
1. Sätt på ugnen på 225 °C eller förbered en fin grillglöd.
2. Picka några hål på potatisarna med en provsticka eller kniv och linda in dem i folie och lägg på indirekt värme på grill med lock eller i ugnen. Det tar ca 40-50 minuter innan de är klara. Stick med en provsticka genom potatisen och om den känns helt mjuk är den klar.
3. Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 1 timme. Om du steker, sänk ugnsvärmen till 150 °C.
4. Vid stekning av köttet så bryner du det först i lite olivolja och saltar och pepprar. Stek med ett par kvistar rosmarin. Låt det gå klart i ugnen till en innertemperatur av 58 °C. Låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det oavsett om du steker eller grillar.
5. Steker du köttet kan du vispa ur pannan med lite buljong eller vin och sila av en fin sky.
6. Om du grillar börjar du på direkt värme och låter köttet få färg på båda sidor och lägger sedan över det på indirekt värme med rosmarinkvistar ovanpå tills det når 58 °C.
7. Pensla sparrisen med olja och stek eller grilla ett par minuter runt om. Salta och peppra.
8. Skär citronen i grova skivor eller klyftor och gör samma sak med den.
9. Gör den grillade paprika-krämen. Låt den grillade paprikan rinna av. Skär den i mindre bitar. Riv vitlöksklyftan och blanda alla ingredienser. Spar lite persilja till dekoration. Smaka av med salt och peppar.
10. Öppna potatispaketen och skär ett kryss i toppen och öppna upp. Passa, för det är hett! Servera det uppskurna köttet med bakad potatis och grillad paprikakräm.
109 kr
Ett kraftfullt vin med toner av plommon, kakao och vanilj – perfekt för hösten.
Läcker lammentrecôte som serveras med en krämig sparrisrisotto och ett fylligt rödvin.
Lammracks till påsk är en trevlig tradition! Till vårens högtid rekommenderar vi denna variant serverad med blomkålscrème och sparris.