Lax- och löjromspizza
Till den här lyxiga pizzan är verkligen bubbel en ”perfect match”. Gör portionsstora pizzor till förrätt eller skär upp i bitar till minglet, eller lyxa till det ordentligt och gör en stor till middag! I glaset väljer vi ett glas fruktigt rosé eller mousserande vin med frisk syra, aromatiska och fruktiga toner. Syran tämjs något i kombination med den salta pizzan och vinets frukt växer i ett härligt resultat. Vinets aromatiska toner går fint ihop med löjrommen som toppar pizzan!









Ingredienser
Pizzadeg
4-6 st portionsstorlekar eller 1 stor
½ paket jäst, 25 g
3 1/2 dl vatten, 37 grader
1 msk olivolja
1 tsk salt
7 dl special vetemjöl
Topping
400 g potatis
150 g kallrökt lax
1 förpackning cream cheese, 200 g
1 dl riven Västerbottensost
100 g smält smör
1 burk löjrom
1 dl gräddfil
½ kruka dill
Flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader/200 grader varmluft.
2. Smula jästen i en bunke tillsammans med vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig.
3. Blanda i mjölet, lite i sänder och arbeta degen ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
4. Täck över med plast och låt degen jäsa på dragfri plats i ca 40 minuter.
5. Tvätta potatisen och skär den millimeter-tunt, gärna med mandolin.
6. Strimla laxen och blanda med cream cheese.
7. Dela degen i 4 eller 6 bitar och kavla och/eller dra ut till portionspizzor alternativt till 1 stor hel pizza.
8. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och bred på lax- och cream cheese-röran.
9. Strö på västerbottensost och toppa med ett lager potatisskivor.
10. Droppa över smöret och grädda ca 20 minuter.
11. Låt de svalna en aning innan du skedar över romen i klickar och ripplar över gräddfilen. Toppa med dillkvistar, strö på lite flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen.