Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Potatisgnocchi med pancetta, svamp och salvia

En underbar Italiensk middag fullspäckad med umamidoftande smaker från svamp, salvia och parmesanost. Välj ett rödvin till denna rätt, som möter pancettans rökighet på ett utmärkt sätt.

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

Potatisgnocchi:
1 kg mjölig potatis
1 ägg
ca 4+1 dl vetemjöl
salt och olivolja

Topping:
1 kruka salvia
200 g pancetta
500 g valfri svamp
1-2 vitlöksklyftor
olivolja, salt och svartpeppar

Till servering:
parmesanost

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av potatisen direkt när den är klar och låt den svalna och ånga av i ca 5 minuter.

2. Pressa potatisen i en bunke. Tillsätt ägg, mjöl en nypa salt och arbeta snabbt ihop till en deg.

[step]Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, och lägg på en mjölad plåt.

3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner lite gnocchi i taget.

4. Låt gnocchin koka någon minut efter att de har flytit upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och lägg ner de i en skål med vatten och is ett par minuter tills de svalnat. Häll då av de i ett durkslag. Vänd runt de i lite olivolja.

5. Ta loss bladen från salvian. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.

6. Häll rikligt med olivolja i pannan och lägg ner salvian. Strö över en liten nypa salt och låt bladen puttra i oljan ca 5 minuter tills de är helt krispiga.

7. Lägg bladen på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av ordentligt.

8. Finstrimla pancettan. Ansa och skär svampen i önskad storlek. Finahacka vitlöken.

9. Värm en stor stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i rikligt med olivolja några minuter tills den är lätt brynt. Lägg då ner pancettan och stek vidare ett par minuter.

10. Tillsätt gnocchin och vitlöken och stek vidare några minuter tills gnocchin fått lite fin färg och smaka av med salt och svartpeppar.

11. Lägg upp gnocchin på 4 tallrikar. Toppa med lite riven parmesanost och strö över den frasiga salvian.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Helén Pe
Betyg
21 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER