Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Potatisgnocchi med pancetta, svamp och salvia

En underbar Italiensk middag fullspäckad med umamidoftande smaker från svamp, salvia och parmesanost. Välj ett rödvin med fattoner till denna rätt, som möter pancettans rökighet på ett utmärkt sätt.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Potatisgnocchi:
1 kg mjölig potatis
1 ägg
ca 4+1 dl vetemjöl
salt och olivolja

Topping:
1 kruka salvia
200 g pancetta
500 g valfri svamp
1-2 vitlöksklyftor
olivolja, salt och svartpeppar

Till servering:
parmesanost

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av potatisen direkt när den är klar och låt den svalna och ånga av i ca 5 minuter.

2. Pressa potatisen i en bunke. Tillsätt ägg, mjöl en nypa salt och arbeta snabbt ihop till en deg.

[step]Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, och lägg på en mjölad plåt.

3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner lite gnocchi i taget.

4. Låt gnocchin koka någon minut efter att de har flytit upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och lägg ner de i en skål med vatten och is ett par minuter tills de svalnat. Häll då av de i ett durkslag. Vänd runt de i lite olivolja.

5. Ta loss bladen från salvian. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.

6. Häll rikligt med olivolja i pannan och lägg ner salvian. Strö över en liten nypa salt och låt bladen puttra i oljan ca 5 minuter tills de är helt krispiga.

7. Lägg bladen på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av ordentligt.

8. Finstrimla pancettan. Ansa och skär svampen i önskad storlek. Finahacka vitlöken.

9. Värm en stor stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i rikligt med olivolja några minuter tills den är lätt brynt. Lägg då ner pancettan och stek vidare ett par minuter.

10. Tillsätt gnocchin och vitlöken och stek vidare några minuter tills gnocchin fått lite fin färg och smaka av med salt och svartpeppar.

11. Lägg upp gnocchin på 4 tallrikar. Toppa med lite riven parmesanost och strö över den frasiga salvian.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Helén Pe
Betyg
16 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Hope Shiraz Reserve

Hope Shiraz Reserve

99 kr

Guldvinnande rött vin från Australien - Hope Shiraz Reserve. Kryddigt och smakrikt med härlig fatkaraktär.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.