Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Hemgjord gnocchi med spenat och svamp

Välj om du vill göra egen gnocchi eller köpa färdig - båda funkar till det här otroligt goda receptet! Servera rätten med ett medelfylligt rödvin med aromatiska toner som gifter sig med svampens umami.

Vintips till receptet
122 kr

Ingredienser

Gnocchi (om du vill göra själv)
800 g potatis (gärna mjölig)
2 ägg
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk olivolja

Annars går 500 g färdig gnocchi bra!
250 g champinjoner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
(1/2 röd chili eller 1 tsk chiliflakes)
100 g bladspenat
1 dl crème fraiche
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Parmesanost

Gör så här

Gnocchi

1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

2. Låt svalna.

3. Lägg potatisen i en skål och mosa den, gärna med en potatispress om du har en sådan annars går det bra med en gaffel.

4. Blanda ner ägg, olja och salt.

5. Blanda i hälften av mjölet och rör tills du har en deg. Fortsätt blanda i resten av mjölet tills du har fått en bra konsistens på degen. Mjuk och följsam men inte för kletig. Ev. behöver du blanda i mer mjöl efterhand.

6. Dela degen i fyra bitar.

7. Forma varje bit till rullar ca 1 1/2 cm i diameter.

8. Skär i 2 cm långa bitar, tryck till varje bit med en gaffel för det klassiska utseendet.

9. Lägg på ett mjölat fat. Gnocchi som blir över kan frysas in. Frys först in de styckevis, lägg sedan i en burk med lock i
frysen.

10. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i gnocchi. När alla gnocchi har åkt upp till ytan är de färdiga, ca 3 minuter. Häll av i ett durkslag och blanda med lite olivolja.

11. Skiva champinjonerna.

12. Finhacka lök, vitlök och chili.

13. Stek svampen i en torr stekpanna tills den släpper sin vätska och får färg.

14. Blanda i lök, vitlök, chili och 1 msk olivolja. Sänk värmen och låt allt steka ihop några minuter.

15. Blanda i den kokta gnocchi och fräs tillsammans någon minut.

16. Tillsätt crème fraiche och spenat. Låt puttra ca 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

17. Servera gnocchin med färskriven parmesanost.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
104 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.