Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Hemgjord gnocchi med spenat och svamp

Välj om du vill göra egen gnocchi eller köpa färdig – båda alternativen fungerar utmärkt till detta läckra recept! Rätten gör sig riktigt bra med vårens fruktiga roséviner eller ett fruktigt rött.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Gnocchi (om du vill göra själv)
800 g potatis (gärna mjölig)
2 ägg
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk olivolja

Annars går 500 g färdig gnocchi bra!
250 g champinjoner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
(1/2 röd chili eller 1 tsk chiliflakes)
100 g bladspenat
1 dl crème fraiche
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Parmesanost

Gör så här

Gnocchi

1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

2. Låt svalna.

3. Lägg potatisen i en skål och mosa den, gärna med en potatispress om du har en sådan annars går det bra med en gaffel.

4. Blanda ner ägg, olja och salt.

5. Blanda i hälften av mjölet och rör tills du har en deg. Fortsätt blanda i resten av mjölet tills du har fått en bra konsistens på degen. Mjuk och följsam men inte för kletig. Ev. behöver du blanda i mer mjöl efterhand.

6. Dela degen i fyra bitar.

7. Forma varje bit till rullar ca 1 1/2 cm i diameter.

8. Skär i 2 cm långa bitar, tryck till varje bit med en gaffel för det klassiska utseendet.

9. Lägg på ett mjölat fat. Gnocchi som blir över kan frysas in. Frys först in de styckevis, lägg sedan i en burk med lock i
frysen.

10. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i gnocchi. När alla gnocchi har åkt upp till ytan är de färdiga, ca 3 minuter. Häll av i ett durkslag och blanda med lite olivolja.

11. Skiva champinjonerna.

12. Finhacka lök, vitlök och chili.

13. Stek svampen i en torr stekpanna tills den släpper sin vätska och får färg.

14. Blanda i lök, vitlök, chili och 1 msk olivolja. Sänk värmen och låt allt steka ihop några minuter.

15. Blanda i den kokta gnocchi och fräs tillsammans någon minut.

16. Tillsätt crème fraiche och spenat. Låt puttra ca 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

17. Servera gnocchin med färskriven parmesanost.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
140 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER