Gnocchi med frästa grönsaker och salsa arrabiata
Den här gnocchin serveras med salsa arrabiata - en tomatsås med djupa smaker, lite hetta från chili och syra från citronzest. Ät tillsammans med frästa grönsaker för trevlig textur. Servera gärna med ett balanserat rött vin.





Ingredienser
800g färsk gnocchi
1 aubergine + 1 tsk salt
1 lök
1 paprika
1 zucchini
2 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
(1 msk balsamico).
Salt och peppar efter smak
Salsa arrabiata:
4 tomater, ugnsbakade
2 vitlöksklyftor, ugnsbakade
1 tsk basilika
0,5 tsk oregano eller timjan
0,5 dl olivolja
50g soltorkade tomater, avrunna
Saft och zest av 0,5 citron
1 tsk
0,5-1 mild chilifrukt, utan kärnor
Gör så här
1. Sätt på ugnen på cirka 150 grader. Tärna aubergine och blanda med salt. Låt stå 10-20 minuter.
2. Skålla tomataerna: Skär ett kryss i dem och skålla dem några minuter i kokhett vatten tills skalet går lätt att dra av. Skär sedan tomaterna i skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöken i cirka 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka i cirka 15 minuter.
3. Under tiden tomaterna bakas och lufttorkas, tärna paprika, aubergine och zucchini. Hacka lök och finhacka vitlök till gnocchipytten. Krama gärna ur vätska från auberginerna för bättre smak och konsistens (ej nödvändigt men det blir godare och förkortar stektiden). Använd händerna direkt eller pressa genom en kökshandduk, (det kan vara trögt att få ut vätska i början, men ju mer man kramar, desto lättare går det att pressa ut vätskan).
4. Fräs grönsakerna i rikligt med olja cirka 10-15 minuter tills de är lite brynta och auberginen är mjuk. Smaka av med salt och peppar (och gärna en skvätt balsamico). Lägg grönsakerna åt sidan. Hetta upp pannan igen och fräs gnocchi tills de får en fin stekyta. Blanda gnocchi med grönsakerna (eller servera i separata skålar).
5. Under tiden grönsakerna fräses, mixa ihop ingredienserna till salsa arrabiata.
6. Servera gnocchi med grönsaker, med salsa arrabiata och gärna riven parmesan.