Rabo de toro – spansk oxsvansragu
En traditionell spansk gryträtt med ljuvliga smaker och underbart mört kött. Ett perfekt långkok med både örtig och kryddig smak och goda grönsaker. Servera med ett fylligt rött som är rikt på frukt.
Ingredienser
2 kg oxsvans med ben
5 msk vetemjöl
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2-3 st stora morötter
5 dl vitt vin
6 dl oxbuljong
2 stora tomater
2 gröna paprikor
Ca 5 st lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad rosmarin
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
Malen svartpeppar
Malen vitpeppar
3-4 msk olivolja
Till servering:
Färsk rosmarin
Gör så här
1. Blanda salt och peppar på ett fat och vänd runt oxsvansen i salt och peppar-blandningen. Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn köttet på medelvärme så det får lite färg. Plocka ut köttet och lägg åt sidan.
2. Stek lök och vitlök i grytan. Blanda ner oxsvansen i kastrullen igen och addera tomaterna, paprikan, morötterna, vin och buljong. Häll i kryddorna.
3. Rör runt allt i kastrullen och låt sedan koka upp. Sänk till medelvärme och låt allt sjuda under lock. Låt småkoka i minst 3 timmar, men du kan med fördel låta den stå upp till hela 5 timmar om du har tid.
4. Servera oxsvansragun i djupare tallrikar.