Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Siciliansk lammgryta med hembakad focaccia 

I detta härliga recept hittar du både en underbar siciliansk lammgryta och ett recept på det försvinnande goda brödet foccacia. I glaset serverar vi ett nyanserat och fruktigt rött med balanserad syra.

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

Lammgryta
600 g grytbitar av lamm
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
3 sardellfiléer 
2 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1 burk hela tomater
3 dl vatten
1 tsk torkad rosmarin
1 burk blandade oliver
Salt
Peppar
Hackad persilja 

Focaccia
7 dl vatten 
25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
12 dl vetemjöl
2 msk olivolja
Flingsalt
Torkade örter
Tomat 

Gör så här

Lammgryta

1. Salta lammköttet och bryn köttet i omgångar så pannan inte blir för kall. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn lätt i olivolja i en stekgryta.

2. Rör ner tomatpuré och låt bryna någon minut. Lägg över köttet i grytan allt eftersom det fått fin färg.

3. Pudra över vetemjöl och stek 1 minut. Slå över vinet, tomaterna och fyll med vatten så att köttet precis täcks.

4. Lägg i sardeller och torkad rosmarin.

5. Lägg på lock och låt sjuda på låg värme i ca 1h. Rör om då och då och fyll eventuellt på med vätska.

6. Lägg i oliver och låt småkoka 30 min till. Känn på köttet att det är mört och smaka upp med salt och peppar.

7. Låt  gärna grytan stå en stund och vila under lock.

8. Rör i en kruka hackad persilja innan servering.

 

Focaccia 

9. Blanda 7 dl ljummet vatten med jäst, socker, salt och olivolja i en bunke.

10. Rör i mjölet lite i taget, det ska vara en kladdig deg. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 1h.

11. Värm ugnen till 240ºC och olja en långpanna. Häll ut degen och putta försiktigt ut degen utan att trycka ut luften.

12. Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt, torkade örter och skivad tomat.

13. Låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter medans ugnen kommer upp i temperatur.

14. Baka i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt brödet svalna något innan det skärs i bitar och serveras till grytan.

    

Recept: Gustav Lindström
Betyg
76 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER