Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Som Tum – Thailändsk papayasallad

En fräsch och smakrik papayasallad med en perfekt balans av syra, hetta och sötma. Krispig grön papaya, saftiga tomater och knapriga jordnötter möter den salta fisksåsen och chilins hetta. Servera salladen med ett glas fruktigt rosévin som lyfter fram rättens fruktiga toner och balanserar hettan.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 grön papaya
2-3 vitlöksklyftor
3-5 bird’s eye chilifrukter (justera efter önskad hetta)
2-3 st lime
2 msk fisksås (nam pla)
1 msk palmsocker (eller farinsocker om palmsocker ej finns)
10 körsbärstomater (delade på hälften)
3 msk räkor
50 g rostade jordnötter
2 msk tamarindpasta
4-5 gröna bönor

Till servering

Färska kålblad eller salladsblad
Ångkokt klibbigt ris

Gör så här

1. Förbered papayan: Skala papayan och strimla den till tunna, långa remsor med en potatisskalare eller en vass kniv.

2. Mortla kryddorna: Lägg i vitlöken och chilifrukterna i en stor mortel. Mortla försiktigt tills de är krossade, men fortfarande har textur.

3. Tillsätt smak: Tillsätt fisksås, palmsocker, limejuice och tamarindpasta i morteln. Mortla försiktigt igen tills allt är väl blandat och sockret löst upp sig.

4. Blanda grönsakerna: Lägg i papayaremsorna, tomaterna, torkade räkor och gröna bönor. Mortla lätt så att ingredienserna blandas och smakerna går ihop, men överdriv inte, papayan ska fortfarande vara krispig.

5. Topping: Häll över de hackade jordnötterna och blanda försiktigt.

6. Servering: Servera papayasalladen med färska kålblad eller salladsblad och ångkokt klibbigt ris vid sidan.

 

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
15 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Sashimi i sommarfruktig nudelsallad rosé col
Caroline Hofberg
1 tim

Sashimi i sommarfruktig nudelsallad

Helt klart en av sommarens fräschaste sallader där två asiatiska favoriter får samsas i en och samma rätt: Sashimi och nudelsallad med solmogna nektariner.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER