Som Tum – Thailändsk papayasallad
En fräsch och smakrik papayasallad med en perfekt balans av syra, hetta och sötma. Krispig grön papaya, saftiga tomater och knapriga jordnötter möter den salta fisksåsen och chilins hetta. Servera salladen med ett glas fruktigt rosévin som lyfter fram rättens fruktiga toner och balanserar hettan.









Ingredienser
1 grön papaya
2-3 vitlöksklyftor
3-5 bird’s eye chilifrukter (justera efter önskad hetta)
2-3 st lime
2 msk fisksås (nam pla)
1 msk palmsocker (eller farinsocker om palmsocker ej finns)
10 körsbärstomater (delade på hälften)
3 msk räkor
50 g rostade jordnötter
2 msk tamarindpasta
4-5 gröna bönor
Till servering
Färska kålblad eller salladsblad
Ångkokt klibbigt ris
Gör så här
1. Förbered papayan
2. Mortla kryddorna
3. Tillsätt smak
4. Blanda grönsakerna
5. Topping
6. Servering