Louis Bouillot Les Lavots Grand Terroirs, 2017
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
Här kommer ett recept på snyggaste snackset - profitoroles med stenbitsrom, grönkål som passar perfekt till bubbel och smakrik camembert som toppas med kryddiga äpplen på krispigt knäcke. Till detta serverar vi fruktigt bubbel som matchar äpplets sötma på ett harmoniskt vis. Vinets friska syra lättar upp den gräddkokta grönkålen på ett förträffligt sätt.
Profitorole
ca 100 st, svårt att göra färre men går jättebra att frysa, tid ca. 1h 15 min
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
220 gram smör
2 tsk strösocker
2 tsk salt
320 g vetemjöl
8 ägg
Fyllning
till 8 st
½ dl smetana
75 g stenbitscaviar (eller annan caviar/rom)
Gräddkokt grönkål med hackade pistagenötter
8 snacksportioner, tid ca. 15 minuter
80 g grönkål
2 dl vispgrädde
salt
Till servering
20 g pistagenötter
Camembert med kryddiga äpplen på rågcrisp
8 snacksbitar, tid ca. 20 min
120 g camembert
8 bitar rågcrisp (Finncrisp eller liknande)
Kryddiga äpplen
1 litet äpple
1 krm malen ingefära
1 krm finhackad rosmarin
smör
1. Värm ugnen till 220 grader. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.
2. Ta av från plattan, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg. Sätt kastrullen på plattan igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast deg.
3. Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter.
4. Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Lägg över smeten i en spritspåse och låt vila i i rumstemperatur ca 1 timme.
5. Spritsa ut, eller klicka ut om du inte har en spritspåse, små bollar om ca 2 cm i diameter. Om de blir toppiga, blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen.
6. Ugnsbaka profitorolerna ca 12 minuter tills de är genomgräddade och fått fin färg. Tar du ut dem för tidigt sjunker de ihop.
Servering
7. Värm upp profitorolerna några minuter i ugn före servering.
8. Dela dem på hälften och fyll med smetanan och caviar.
9. Koka grädden några minuter tills ca hälften återstår.
10. Finstrimla under tiden grönkålen.
11. Lägg ner grönkålen i grädden och koka i ca 3 minuter.
12. Smaka av med salt.
Servering
13. Häll upp grönkålen i 8 små skålar eller äggkoppar och toppa med lite hackade pistagenötter.
14. Kärna ur äpplet och skär det i 1-2 centimeters stora bitar.
15. Värm en stekpanna med smör till medelhög temperatur.
16. Lägg ner äpplena, ingefäran och rosmarinen och stek de i ca 3 minuter.
Servering
17. Skär osten i 8 bitar och lägg de på rågcrispen.
18. Toppa med äpplena och servera direkt.
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
De perfekta snittarna till julminglet. Juliga aptitretare som är lätta att göra.
Enkla laxsnittar med smak av apelsin och vårlök, perfekt till ett glas bubbel på minglet!
Dessa rostade pepparkakssnittar med en mild ädelostkräm är perfekt till glöggfesten. Men vi måste utfärda en varning, de är farligt goda och går åt i ett nafs!
Perfekt som tilltugg till fördrinken eller till buffén. Servera med ett fylligt vitt vin