Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Toscansk kycklinggryta

Rustik, italiensk husmanskost när den är som bäst – mustig och krämig med tomat, vitvinssyra och en len gräddsås som rundas av med parmesan. Perfekt att ställa på bordet i en stor gryta och låta alla ta för sig. Välj ett rött vin, med fin syra och mustig struktur som möter upp den fylliga såsen.

Vintips till receptet
95 kr

Ingredienser

Kyckling & grönsaker
600–700 g kycklinglårfilé
200 g små tomater
3–4 blad kål (grönkål/svartkål)
1 gul lök
2  vitlöksklyftor
2-3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
0,5 dl kycklingfond
0,5-1 dl riven parmesan
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
olivolja
salt och svartpeppar
ev. citron, zest och saft för syra

Till servering
bröd och goda ostar 

Gör så här:

1. Dela kycklinglårfiléerna. Salta, peppra och stek dem gyllenbruna i olivolja, 3–4 min per sida. Ta upp och lägg åt sidan.


2. Hacka lök, vitlök och dela tomaterna. Fräs i samma panna tillsammans med en skvätt olja och tomatpuré.


3. Häll på vinet och låt koka ihop 2–3 min. Tillsätt grädde, fond och oregano.


4. Lägg tillbaka kycklingen och låt sjuda 10–15 min tills såsen tjocknar lätt.


5. Strimla svartkålen och låt sjuda med de sista minuterna. Blanda ner parmesan och smaka av med citron, salt och peppar.

Serveras gärna tillsammans med ost och gott bröd.

Tips: Även gott att servera tillsammans med polenta eller färsk pasta. Gör gärna en dubbel omgång i stora grytan – blir ännu godare dagen efter.

Betyg
18 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept