Toscansk kycklinggryta
Rustik, italiensk husmanskost när den är som bäst – mustig och krämig med tomat, vitvinssyra och en len gräddsås som rundas av med parmesan. Perfekt att ställa på bordet i en stor gryta och låta alla ta för sig. Välj ett rött vin, med fin syra och mustig struktur som möter upp den fylliga såsen.








Ingredienser
Kyckling & grönsaker
600–700 g kycklinglårfilé
200 g små tomater
3–4 blad kål (grönkål/svartkål)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
0,5 dl kycklingfond
0,5-1 dl riven parmesan
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
olivolja
salt och svartpeppar
ev. citron, zest och saft för syra
Till servering
bröd och goda ostar
Gör så här:
1. Dela kycklinglårfiléerna. Salta, peppra och stek dem gyllenbruna i olivolja, 3–4 min per sida. Ta upp och lägg åt sidan.
2. Hacka lök, vitlök och dela tomaterna. Fräs i samma panna tillsammans med en skvätt olja och tomatpuré.
3. Häll på vinet och låt koka ihop 2–3 min. Tillsätt grädde, fond och oregano.
4. Lägg tillbaka kycklingen och låt sjuda 10–15 min tills såsen tjocknar lätt.
5. Strimla svartkålen och låt sjuda med de sista minuterna. Blanda ner parmesan och smaka av med citron, salt och peppar.
Serveras gärna tillsammans med ost och gott bröd.
Tips: Även gott att servera tillsammans med polenta eller färsk pasta. Gör gärna en dubbel omgång i stora grytan – blir ännu godare dagen efter.



