Vildsvinsgryta med choklad
Vildsvinskött skiljer sig markant från vanligt fläsk både i utseende och smak. Det passar utmärkt med mustiga kryddor som kryddnejlika, kanel och pomerans. Avsluta att krydda grytan med lite choklad, det höjer smakerna. Till grytan serverar vi ett fylligt rött vin med toner av svarta vinbär, plommon och choklad där chokladen skapar en magisk smakbrygga och gifter sig med grytans mustiga smaksättning.
Ingredienser
1 kg grytbitar av vildsvin
150 g rökt sidfläsk
3 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
4 dl rött vin
5 dl vatten + 3 msk koncentrerad schalottenlöksfond, alt viltfond
2 kanelstänger
1/2 tsk stötta kryddnejlikor
2 pomeransskal
2 msk balsamvinäger
3 msk fikonmarmelad (alt 1 msk honung)
20 g mörk choklad, 90%
3 msk potatismjöl + kallt vatten
salt och nymald svartpeppar
Soffritto
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
Polenta
200 g polenta
3 dl vitt vin (kan bytas ut mot vatten)
7 dl vatten
1 dl riven parmesanost
25 g smör
Till dekoration
2 färska fikon i klyftor
Gör så här
1. Börja med soffritton genom att skala och hacka löken och moroten fint. Hacka även sellerin i lika stora bitar. Det ska bli ca 1 ½ dl av varje grönsak.
2. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs grönsakerna utan att de tar färg. Ställ grytan åt sidan.
3. Bryn köttet i omgångar i olivolja i en panna. Salta och peppra mellan varven och lägg över i grytan.
4. Tärna fläsket och bryn det och lägg även det i grytan. Diska inte pannan!
5. Häll 1 dl av vinet i pannan du stekt fläsket i och låt det fräsa ihop ett par minuter. Skrapa försiktigt i botten av pannan så alla smaker kommer med. Häll det och resten av vinet samt vatten och fond i grytan.
6. Lägg i kanelstänger, stött nejlika och pomeransskal.
7. Låt det få ett uppkok och sedan sjuda under lock ca 1 timme tills köttet är mört.
8. Rör i balsamvinäger och fikonmarmelad.
9. Finriv chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen om du vill ha mer syra, salt eller sötma i form av balsamvinäger, salt och fikonmarmelad. Det ska vara en fin avvägning.
10. Vispa ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll i grytan under hastig omrörning tills det tjocknar lite.
Polenta
11. Gör polentan precis innan servering. Koka upp vin och vatten.
12. Vispa i polentan och låt det sjuda på svag värme ca 5 minuter under omrörning till en grötliknande konsistens
13. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.
14. Rör i osten och lägg i smöret och smaka av med lite salt.
15. Servera grytan med klyftade fikon.